1 min

Het gebruik van Nederlandse chips in Russische en Iraanse drones is volgens minister Schreinemacher van Buitenlandse Handel niet te voorkomen. Dit schrijft de NOS naar aanleiding van een vergadering van de Tweede Kamer Commissie voor wapenexport.

Volgens Schreinemacher is het niet te voorkomen dat Nederlandse chips worden gebruikt in drones die tegen Oekraïne worden ingezet, zo schrijft de NOS. Zij reageert hiermee op berichten in de pers, zoals in het AD en in het Financieele Dagblad, dat chips van Nederlandse fabrikanten hun weg vinden in Russische en Iraanse drones.

Dit ondanks de verzekering van deze bedrijven dat zij met de levering van chips aan Rusland en Iran zijn gestopt. Als mogelijke leveranciers werden onder meer NXP en het Chinees-Nederlandse Nexperia genoemd.

Processors uit huishoudelijke apparaten

In haar antwoord aan de Tweede Kamercommissie voor wapenexport stelt de minister dat het onmogelijk is ervoor te zorgen dat de processors niet worden gebruikt. Vaak zijn dit niet hoogtechnologische chips die uit andere toepassingen worden gehaald, zoals uit huishoudelijke apparatuur als magnetrons, tosti-ijzers of koelkasten.

Geen controle mogelijk

Het is volgens haar onmogelijk alle Nederlandse processors die worden geëxporteerd te controleren of deze ook in Russische en Iraanse wapensystemen kunnen worden gebruikt. Zeker als het gaat op chips uit huishoudelijke apparatuur. Daarnaast kunnen tussenhandelaren de processors opkopen en vervolgens weer doorverkopen.

Verder ziet minister Schreinemacher ook weinig in een zwarte lijst. Op deze manier zou de hele chipexport stil komen te liggen.

Tip: ASML-CEO zet vraagtekens bij exportbeperking: “Wij hebben al ingeleverd”