2min

Tags in dit artikel

, , ,

De strijd over wie de 5G-uitrol van het blok zal financieren, zal worden beslist via overleg, aldus de EC.

De EU-industriechef gaf deze week een krachtige boodschap af over hoe de Commissie zal omgaan met de strijd tussen Big Tech-bedrijven en EU-telecombedrijven over wie de rekening zal betalen voor de dure uitrol van hogesnelheidsinternet in het hele blok.

Tijdens Mobile World Congress in Barcelona verdedigde Eurocommissaris Thierry Breton (Interne Markt) een 12 weken durende raadpleging die vorige week van start ging en die ertoe kan leiden dat Big Tech een groter deel van de kosten van de uitrol van 5G in de EU moet dragen.

De commissaris benadrukte dat de Europese Commissie de belangen van grote telecombedrijven boven die van techbedrijven zou stellen wanneer het gaat om de financiering van de miljardeninvesteringen in de telecominfrastructuur van de EU.

Breton zei dat hij de kwestie niet zag als “een binaire keuze tussen degenen die vandaag netwerken aanbieden en degenen die ze voeden met het verkeer”, aldus Reuters.

“Voor mij is de echte uitdaging ervoor te zorgen dat onze medeburgers en bedrijven in onze straten in de hele EU – ook hier in Barcelona – tegen 2030 toegang hebben tot snelle, betrouwbare en gegevensintensieve Gigabit-connectiviteit”, zei hij.

“En daarvoor hebben we de connectiviteitsnetwerken – snelwegen – van de toekomst nodig. Dat is de visie. Het gaat er niet om of het ene gevestigde belang het wint van het andere,” voegde Breton eraan toe.

Een titanenstrijd

In het huidige conflict staan grote telecombedrijven zoals Deutsche Telekom, Orange, Telefonica en Telecom Italia tegenover grote platformproviders zoals Google, Apple, Meta, Netflix, Amazon en Microsoft.

Het gaat erom hoeveel van de kosten voor de internetinfrastructuur moeten worden gedragen door de Big Tech-bedrijven, die volgens de telco’s goed zijn voor de helft van al het dataverkeer op hun netwerken.

Hoewel Breton zijn “neutrale” standpunt handhaaft, kon hij het niet laten een grapje te maken naar de Amerikaanse techreuzen met hun grootschalige datacenters en gesloten ecosystemen.

“We zien hyperscalers in cloud- en platformdiensten hun marktdominantie gebruiken om de telco-ruimte binnen te dringen, waarbij ze hun kasreserves gebruiken om Cloud RAN-netwerken te ontwikkelen en directe diensten aan bedrijven te leveren,” zei hij. “En interoperabiliteit of openheid zijn momenteel geen sterk kenmerk van hun bedrijfsmodel.”

Lees ook: Nederland waarschuwt voor Europese ‘internettaks’ voor Big Tech