2min

Intel heeft vRAN-functionaliteit aan zijn vierde generatie Intel Xeon SoC’s toegevoegd. Dit moet telecomoperators meer efficiënte technologie bieden voor het optimaliseren van netwerkvirtualisatie-trajecten.

Tijdens Mobile World Congress heeft Intel aangekondigd dat zijn 4th Gen Xeon SoC’s nu ook over vRAN-technologie beschikken. Intel noemt deze technologie Intel vRAN Boost. Met de technologie kunnen telecomoperators makkelijker netwerkvirtualisatie toepassen, is de gedachte. Met de transformatie van op eenzijdige op hardware gebaseerde netwerken naar softwaregebaseerde netwerken met een meer flexibele functionaliteit en eigenschappen, worden netwerken niet alleen flexibeler, maar ook kosteneffectiever.

Geen fysieke acceleratorkaarten

Intel stelt dat de komst van de Intel vRAN Boost-technologie naar zijn Intel Xeon SoC’s van de vierde generatie er vooral voor zorgt dat telecomoperators geen fysieke acceleratorkaarten meer in hun, op OpenRAN gebaseerde, netwerken hoeven te plaatsen.

Normaal moeten operators die Open RAN-netwerken gebruiken vertrouwen op de externe hardware acceleratorkaarten voor het versnellen van de capaciteit van de benodigde processors voor netwerkfunctionaliteit.

Met Intel vRAN Boost zou tot twee keer de capaciteit kunnen worden geleverd in vergelijking met de oude situatie. Ook zou dit tot 20 procent meer energie besparen door deze geïntegreerde gevirtualiseerde acceleratie. Uit een tijdens MWC 2023 gehouden demonstratie zou blijken dat de Intel RAN Boost-functionaliteit voor de Intel Xeon SoC’s een prestatie leverde van 1 Tbps voor 5G gebruikersworkloads.

De technologie wordt ondersteund door partners, waaronder Advantech, Capgemini, Canonical, Dell Technologies, LM Ericsson, Supermicro, Red Hat en de operators Verizon en Vodafone.

Overige Intel telecomintroducties

Naast deze functionaliteit introduceert Intel andere telecomoplossingen. De nieuwe Infrastructure Power Manager for 5G Core reference software moet samenwerken met Intel vRAN Boost. Deze software helpt bij het dynamisch matchen van run-time serverconsumptie met dataverkeer. Dit zonder een last te vormen voor de data throughput, latency en packet drop. Hiermee kunnen telecomoperators voor hun netwerken meer efficiency en prestaties bewerkstelligen.

Het ook gepresenteerde Intel Converged Edge Media Platform is ontworpen voor het afleveren van verschillende videodiensten vanuit een gedeelde multi tenant-architectuur. Dit brengt voor het afleveren van deze videodiensten cloudgebaseerde schaalbaarheid, zodat aanbieders intelligent op veranderende vraag kunnen reageren.

Nieuwe FPGA’s en een eASIC

Verder introduceerde Intel nog een nieuwe serie Agilex 7 FPGA’s en de eASIC N5X voor cloudomgevingen, communicatietoepassingen en ingebouwde applicaties. De nieuwe Intel Agilex 7 FPGA AGI 041 devices moeten helpen bij de transitie van 200G- naar 400G-netwerken.

De nieuwe eASIC N5X van Intel moet ervoor zorgen dat netwerkoperators de kosten en energieverbruik van individuele applicaties beter kunnen beperken. Ten opzichte van standaard FPGA’s zou deze eASIC ervoor zorgen dat verbruiken met 60 procent worden gereduceerd.

Tip: ‘Intel stelt bestelling TSMC 3nm-chips uit’