1 min

Tags in dit artikel

, ,

Arm wil met een nieuwe chip laten zien waar het bedrijf toe in staat is. Volgens insiders is het de meest geavanceerde poging van het bedrijf om zelf chips te bakken tot nu toe.

Arm gaat voor het project de hulp inschakelen van fabricagepartners. Onlangs meldden we al dat het bedrijf een deal had gesloten met Intel om zelf chips te laten produceren. Normaal gesproken verkoopt Arm de blauwdrukken van ontwerpen aan andere partijen, die het vervolgens toepassen in hun producten. Bijna alle telefoons op de markt maken bijvoorbeeld gebruik van een dergelijk ontwerp.

Concurrentie

De vraag is dus of Arm nu daadwerkelijk de concurrentie aangaat met partijen die Arm-chipdesigns gebruiken. Voorheen liet Arm al chips produceren, maar deze waren gericht op software-developers. Dergelijke ontwerpen waren eerder een soort proof-of-concept dan een poging om een commercieel product direct te introduceren. Nu zou dat anders kunnen zijn, hoewel het bedrijf meerdere motieven heeft.

Een van de mogelijke redenen dat de showcase-chip gemaakt wordt, is dat moederbedrijf SoftBank Arm op de Nasdaq-beurs gaat brengen. Een indrukwekkend spiervertoon zou kunnen leiden tot hogere investeringen. De Financial Times meldt dat het bedrijf een ‘solutions engineering’-team heeft opgericht, geleid door Kevork Kechichian. Kechichian was eerder topman bij NXP en Qualcomm.

Het aangaan van de concurrentiestrijd maakt het volgens experts lastig voor Arm om vast te houden aan het ‘Zwitserland-model’. Dit houdt in dat het als neutrale partij fungeert, met samenwerkingen door de gehele chipindustrie.

Lees ook: ‘Arm past licentiemodel aan voor hogere beurswaarde’