1 min

Tags in dit artikel

, ,

De provincie Noord-Holland heeft bezwaar aangetekend tegen een gepland datacenter in de Kwakel. De gemeente Uithoorn had een omgevingsvergunning verleend voor het verbouwen en uitbreiden van een bestaand bedrijfsgebouw.

De provincie zegt dat het zelf de autoriteit heeft om vergunningen uit te schrijven en niet gemeentes. De gemeente Uithoorn had de vergunning in januari verleend. De provincie haalt milieuwetgeving, horizonvervuiling en stroomverbruik als pijnpunten aan. Omdat het project een invloed heeft op het milieuverbruik van de provincie, zou de gemeente daar niet over mogen beslissen.

De bouw van datacenters kan al geruime tijd rekenen op weerstand vanuit de samenleving. De afgelopen jaren konden Microsoft en Meta bijvoorbeeld rekenen op weerstand van milieuactivisten.

Blokkendozen

Daarnaast wil Noord-Holland voorkomen dat de provincie wordt volgebouwd met ‘blokkendozen’. Momenteel staan er 57 grote datacenters. Deze worden veelal ingezet door grote bedrijven ter bediening van miljoenen internationale gebruikers, bijvoorbeeld van cloud-services.

Omdat datacenters veel stroom verbruiken, wil de provincie de plaatsing ervan centraliseren. De Noord-Hollandse bewindslieden willen dat er alleen nog datacenters komen op bedrijventerreinen in de gemeenten Amsterdam, Haarlemmermeer en Hollands Kroon. “Door nieuwe datacenters alleen in deze drie gemeenten toe te staan kan er gericht geïnvesteerd worden in een verzwaring van de energie-infrastructuur, zodat er ook stroom beschikbaar komt voor bijvoorbeeld woningbouw of scholen.”

Lees ook: Datacenter laat temperatuur oplopen voor energiebesparing