1 min

Tags in dit artikel

, , ,

De samenwerkingsovereenkomst tussen Telenet en Fluvius voor het uitrollen van het glasvezelnetwerk in België, krijgt de naam Wyre.

Telenet en Fluvius slaan de handen in elkaar om België te voorzien van een glasvezelnetwerk. De samenwerking kreeg eerder de werknaam Netco. Net voor de start van het project, wordt de werkelijke naam uit de doeken gedaan: Wyre.

Het project kreeg pas vorige maand goedkeuring van de mededingingsautoriteiten. De plannen voor het partnership daarentegen zijn al bijna één jaar bekend.

Start in juli

Wyre gaat volgende maand al van start. Door de overeenkomst hopen de partijen 78 procent van de Vlaamse en Brusselse huishoudens te voorzien van glasvezel tegen 2038. Daar hangt een kostenplaatje van ongeveer 2 miljard euro aan.

De samenwerking is niet gelijk verdeeld. Wyre zal voor 66,8 procent in handen zijn van Telenet. Fluvius houdt het daarmee op een aandeel van 33,2 procent.

Concurrent Proximus heeft een gelijkaardig project lopen met het Zweedse EQT Infrastructure. Dat project staat bekend onder de naam Fiberklaar en heeft hogere ambities: tegen 2032 moet het glasvezelnetwerk al voor 95 procent uitgerold zijn in heel België.

Tip: Proximus wil meer samenwerken bij uitrol glasvezel