2min

Smart Photonics, een Eindhovense producent van fotonische chips, heeft 100 miljoen euro opgehaald. Geldschieters zijn de overheid, regionale en nationale groeifondsen en chipbedrijven uit de regio Eindhoven.

Smart Photonics richt zich op het ontwikkelen en produceren van fotonische chips. Fotonische chips dragen informatie over via lichtdeeltjes (fotonen) in plaats van meer traditioneel in chips gebruikte elektronen. Dit maakt de processors zuiniger en sneller. Fotonische chips zijn vooral geschikt voor medische sensoren, zelfrijdende auto’s en quantum computertoepassingen.

Investering van 100 miljoen euro

Nederland loopt wereldwijd voorop als het gaat om fotonische chips en wil dat graag zo houden. De investering in Smart Photonics vormt hiervan een onderdeel. Van de 100 miljoen euro aan investeringen komt 60 miljoen euro direct uit het Nationaal Groeifonds.

De overige 40 miljoen euro komt uit de pot van het investeringsfonds InvestNL van het ministerie van EZK, de Brabantse ontwikkelingsmaatschappij BOM en samenwerkingsverband PhotonDelta.

Opvallend is ook dat drie grote chipproducenten en -toeleveringsbedrijven, ASML, NXP en VDL, in de investering meedoen. Hoeveel deze producenten direct investeren is niet bekend. Een belangrijke reden voor deze investeringen is dat de bedrijven willen bijdragen aan het versterken van de techsector in de regio Eindhoven en Europese ecosystemen rond fotonische chips.

Andere kleinere investeerders die aan de 100 miljoen voor Smart Photonics bijdragen, zijn BOP Impact Ventures, ING, Innovation Industries en KPN Ventures.

Opschalen productiecapaciteit

Smart Photonics is van plan de investering te gebruiken voor het versterken van zijn positie als marktleider op het gebied van fotonische chips binnen de Europese fotonische markt. Meer specifiek wordt het geld ingezet voor het opschalen van de productiecapaciteit en het verder versnellen van de ontwikkeling van zijn eigen geïntegreerde fotonische chipplatforms en zijn Process Design Kits (PDK’s).

Tip: Europa, ASML en Vlaanderen stomen imec klaar voor nieuwste chips