1 min

Tags in dit artikel

, ,

Intel en de Israëlische chipproducent Tower Semiconductors gaan toch nauw samenwerken, ondanks de afgeblazen overname van meer dan 5 miljard euro. Tower investeert 280 miljoen euro (300 miljoen dollar) in de fabriek van Intel Foundry Services in New Mexico voor de productie van 65nm processors.

Enkele weken geleden stuitte de geplande overname van Tower Semiconductor door Intel op bezwaren van de Chinese toezichthouder. Dit mogelijk als antwoord op de Amerikaanse restricties op de export van processors en apparatuur voor chipfabricage. Het gevolg was dat de overname werd afgeblazen.

Nieuwe manier van intensieve samenwerking

Beide partijen hebben nu toch een nieuwe manier gevonden voor het intensief met elkaar samenwerken. De nieuwe samenwerking komt erop neer dat Intel zogenoemde foundry (productie)-diensten voor Tower levert vanuit zijn fabriek in New Mexico.

Tower investeert 300 miljoen dollar voor de aankoop van eigen chipfabricage-apparatuur en andere vaste ‘assets’ die in de betreffende Intel-fabriek worden ondergebracht.

Productielijnen

In zijn foundry-fabriek zal Intel voor Tower ongeveer 600.000 photo layers per maand produceren. Dit voor de te verwachten vraag naar 300mm analog processing.

Daarbij gaat de chipgigant ook, naast andere productielijnen, 65 nanometer power management BCD (bipolar-CMOS-DMOS)-productielijnen opzetten.

Met de deal breidt Tower zijn mondiale productiecapaciteit flink uit. Naast de productie van processors die straks in New Mexico plaatsvindt, heeft de chipproducent ook fabrieken in Israël zelf, Japan en binnenkort ook in Italië in samenwerking met STMicroelectronics.

Lees ook: Intel verliest marktaandeel aan AMD bij servers, ziet af van Tower-overname