De Franse regering denkt serieus na over een voorstel om advertentie-inkomsten te gaan belasten.

De inkomsten van deze belasting moeten terechtkomen bij muzikanten die lijden onder het illegale downloaden. Daarnaast moeten er ook andere culturele uitingen beschermd worden.


Dit voorstel van de regeringscommissie lekte donderdag uit via de franse krant Libération en zou jaarlijks 50 miljoen moeten opleveren. De commissie stelt het voor om dit plan op Europees niveau aan te kaarten. Toch meent Patrick Zelnik, commissievoorzitter dat dit niet betekent dat Frankrijk het alleen wil invoeren.

Zelnik is van oorsprong een platenproducent die verantwoordelijk was voor muziekopnamen van Carla Bruni-Sarkozy, de vrouw van president Nicolas Sarkozy. Zenik beweert dat zijn plan slecht een heel klein deel raakt van de inkomsten van Google. Zo zou Google in Frankrijk jaarlijks al 800 miljoen euro advertentie-inkomsten binnenhalen.

Het Franse deel van Google heeft al in een reactie laten weten dat Frankrijk eerder invocatie stimuleert dan deze nieuwe belastingen. Google wacht nu de reactie van president Sarkozy af.