Amazon Web Services (AWS) presenteert een nieuwe sovereign cloud in Europa. Deze nieuwe sovereign cloud zal gaan bestaan uit meerdere regio’s die zelfstandig en losgekoppeld opereren van de bestaande AWS cloud. Ook zal het beheer, onderhoud en ondersteuning worden gedaan door Europese burgers die in dienst zijn bij AWS en tevens woonachtig zijn in Europa. Daarmee heeft AWS nu ook een volwaardige sovereign cloud aanbod.
De eerste sovereign cloud regio van AWS moet in Duitsland komen. Daarvoor werkt AWS nauw samen met de Germany Federal Office for Information Security (BSI). Deze nieuwe regio moet gaan voldoen aan de C5 die door de BSI is opgesteld, oftewel de Cloud Computing Compliance Criteria Catalogue. De sovereign cloud regio zal beschikbaar zijn voor alle klanten in de EU. Daarna moeten er nog meer sovereign cloud regio’s volgen in andere EU-landen.
Lees ook: AWS heeft het nooit over sovereign cloud, maar levert het wel
AWS Sovereign Cloud volledig gebaseerd op bewezen AWS-technologie
Hoewel de AWS Sovereign Cloud regio’s los van de al bestaande AWS cloud zullen operereren, maken ze wel gebruik van de bestaande technologieën die zich al bewezen hebben. Bijvoorbeeld het AWS Nitro System dat zorgt voor een duidelijke scheiding tussen virtuele workloads en daar een beveiligingslaag omheen bouwt. Ook krijgt de sovereign cloud dezelfde schaalbaarheid als men gewend is van de cloud.
Voor organisaties die al bekend zijn met AWS en wel oren hebben naar de nieuwe sovereign cloud is er ook goed nieuws. Qua aansturing van de AWS cloud zijn alle oplossingen en API’s in principe identiek. Bestaande technologieën en software die al compatibel zijn met AWS kunnen ook snel worden ingezet in de sovereign cloud van AWS.
AWS wel wat laat met sovereign cloud aanbod
Hoewel AWS in een blog stelt dat het altijd van mening is geweest dat klanten de volledige controle moeten hebben over hun data en keuze in hoe ze hun data in de cloud beheren en beveiligen, is het sovereign cloud aanbod wel wat aan de late kant. AWS kondigt nu de eerste sovereign cloud regio aan, maar veel concurrenten zoals Microsoft, Google en Oracle kwamen hier vorig jaar al mee. De vraag is hoe dit aanbod zich gaat verhouden tot de concurrentie en waar klanten uiteindelijk voor kiezen.
Onder de streep is de keuze voor een sovereign cloud gebaseerd op regulering en hoe goed een bepaalde cloudomgeving past binnen de regels. Er zijn veel Europese regels, maar ook industrie-specifieke en zelfs nationale regels waar bepaalde organisaties aan moeten voldoen. Daarbovenop komt binnenkort nog de NIS2.
Lees ook: Overheid introduceert evaluatietool NIS2-richtlijn