2min

Terwijl Broadcom VMware End-User Compute (EUC) voor 3,8 miljard dollar verkoopt, wordt Carbon Black behouden. In maart zou echter een grote ontslagronde volgen, waarna de voormalige securitypartij samengevoegd lijkt te worden met Symantec.

Broadcom was aanvankelijk van plan Carbon Black (CB) te verkopen. Op 22 november werd VMware opgeplitst in vier Broadcom-divisies, met EUC en CB die schitterden in afwezigheid. Dat leek een niet al te verrassende keuze: immers was CB nooit volledig opgegaan in VMware nadat het in 2019 was overgenomen. VMware-partners boden deze security-oplossingen zelden aan, waardoor er na een verkoop van CB maar weinig overlap tussen VMware- en CB-klanten zou bestaan. Ook bezit Broadcom zelf Symantec, waarvan het eigen security-aanbod fors overlapt met dat van Carbon Black.

Carbon Black is toch niet terug

Aanwijzigingen voor een verzelfstandiging van CB waren overal. VP & GM Jason Rolleston stelde zelfs: “Carbon Black is terug“. Broadcom lijkt daar nu andere ideeën over te hebben. Er zou geen geschikte koper gevonden zijn, werd al een kleine maand geleden beweerd. Eind vorige week werd de berichtgeving nog stelliger: menig werknemer zou ontslagen worden. Er is vooralsnog niet bekend om hoeveel werknemers het gaat.

In een e-mail worden werknemers door een leidinggevende geïnformeerd over het besluit van Broadcom. Men herinnert ontslagen collega’s eraan dat ze elders gewenst zijn en dat het gedwongen vertrek niet hun schuld is. Wel benadrukt de e-mail dat de IT-sector een harde wereld is waarin dergelijke besluiten nodig zijn.

Hoe dan ook past deze stap geheel bij de reputatie van Broadcom. Na overnames heeft het al vaker het werknemersbestand fors uitgedund, met enkel de meest winstgevende initiatieven die overeind blijven. Daarbij richt men zich op de meest lucratieve klanten, iets dat binnen het VMware-ecosysteem al voor grote tumult en onzekerheid heeft gezorgd.

Opgeslokt door Symantec?

De uitdunning van CB lijkt te gaan leiden tot een vermenging met Symantec. Vermoedelijk zal Broadcom de pijnpunten van Symantec willen aanpakken door de divisie aan te vullen met de expertise van CB. Wat dat precies inhoudt, verraadt de nog altijd beschikbare VMware-pagina die Carbon Black met Symantec vergelijkt. Daarin bekritiseert CB het kwaliteitsniveau van Symantecs Endpoint Detection & Response, dat gezien wordt als “achteraf vastgeschroefd”. Ook zou Symantec telemetrie niet optimaal benutten en zijn er niet genoeg aanpasbare preventiemiddelen, naast “onflexibele” controlemechanismes en offline-features. Daartegenover plaatst CB geïntegreerde endpoint-oplossingen, betere Detection & Response en een bredere inzetbaarheid.

Dit alles is niet zomaar te integreren met het bestaande Symantec-aanbod. Nu echter is gebleken dat er niet direct een potentiële koper met een aantrekkelijk bod te vinden is, lijkt Broadcom het eigen plan voor Carbon Black te hebben gewijzigd.

Lees ook: Liveblog Broadcom/VMware: investeerder KKR neemt EUC-onderdeel over