3min

Tags in dit artikel

, , ,

Sinds Broadcom de overname van VMware op 22 november afrondde, vinden drastische veranderingen plaats. Het bedrijf wil afscheid nemen van een reusachtig aantal klanten, terwijl partnerprogramma’s zonder enige kennisgeving worden stopgezet.

Vorige week bleek dat een meerderheid van VMware’s-CSP’s door Broadcom de laan uit gestuurd worden. Eind december was er al een “Termination Notice” aan VMware-partners gestuurd, waarin Broadcom aangekondigde dat het vanaf 5 februari een nieuw partnerprogramma zou beginnen. De huidige deals gingen dus plotseling van tafel nadat er maandenlang niets was gecommuniceerd.

The Register ontdekte dat er een tweede kennisgeving naar buiten werd gebracht. Het VMware Partner Connect Program werd afgeschaft, met Broadcom’s Expert Advantage Partner Program ter vervanging. Het nieuwe aanbod is invite-only, bedoeld om enkel de meest lucratieve klanten te bedienen. Broadcom bedient voortaan de 2.000 grootste VMware-klanten zonder inmenging van partners.

Aanstaand vertrek van honderdduizenden klanten, ruim 2.000 partners

Uit een rondgang van Computable blijkt dat er een gigantische leegloop van VMware-partners en -klanten op komst is. Van de 4.000 huidige partners zou minder dan de helft overblijven en is de verwachting dat er “zeker een paar honderdduizend” klanten zullen verdwijnen. De 120 distributeurs zouden door Broadcom teruggebracht worden tot een “dik dozijn”.

Wie overblijft in Europa, is nog niet duidelijk. Wel zouden de regels voor kwalificerende partners, distributeurs en klanten niet per se overeenkomen met wat in Amerika geldt. Daar zou de benedengrens voor partners liggen bij 500.000 dollar jaaromzet, maar dit hoeft niet voor Europa te gelden.

Hoe dan ook past het drastische beleid van Broadcom bij diens voorgeschiedenis. Na de overnames van Symantec en CA Technologies vond een soortgelijk proces plaats, waarbij afscheid genomen werd van minder winstgevende klanten en partners. Wel waren die bedrijven aanzienlijk kleiner dan VMware, waardoor er minder partijen getroffen werden dan bij de huidige wijzigingen.

Einde perpetual, hogere kosten

Er is nog veel onduidelijkheid bij partners, distributeurs en klanten. Wel is bekend dat doorlopende licenties zijn afgeschaft. We spraken in december met SoftwareOne over het veranderde aanbod. Naast het ongedaan maken van doorlopende licenties konden destijds ook geen nieuwe deals gesloten worden. Het betekende voor SoftwareOne dat het niet mogelijk was om aan het eind van het jaar nog een ‘eindsprint’ in de sales te behalen, zoals gebruikelijk is.

Lees verder: VMware stopt met perpetual, enkel nog licenties in abonnementsvorm

Het betekent hoe dan ook dat de eindgebruiker wellicht bij de concurrentie terechtkomt. Nutanix-CEO Rajiv Ramaswami voorspelde in oktober dat VMware-klanten zich zorgen moesten gaan maken over de Broadcom-overname. Hogere prijzen liggen in het verschiet voor wie overblijft, terwijl een groot deel van het klantenbestand verdwijnt.

VMware opgesplitst

Broadcom heeft VMware al opgesplitst en onderverdeeld in vier divisies. Eén daarvan draagt nog de naam VMware: Cloud Foundation onder leiding van Krish Prasad.

Ondertussen is de toekomst van Carbon Black en het voormalige VMware EUC elders dan bij Broadcom. Recent bleken investeringsmaatschappijen EQT AB en KKR & Co geïntereseerd in EUC. Ook Thomas Bravo zou een bod overwegen. De waarde wordt geschat op 5 miljard dollar inclusief schulden, meldt Bloomberg.

Carbon Black zou op een waarde van 1 miljard dollar worden geschat. Momenteel is er echter nog geen concreet bod op zowel EUC als Carbon Black uitgebracht.

Lees onze liveblog over de meest recente ontwikkelingen rondom de VMware-overname door Broadcom: Liveblog Broadcom/VMware: Broadcom gaat van honderdduizenden klanten afscheid nemen