6min

Tags in dit artikel

, , ,

In deze blog doet Techzine verslag van de laatste ontwikkelingen rondom de overname van Broadcom door VMware.

13 februari – Broadcom heeft de gratis versie van de VMware ESXi-hypervisor stopgezet. “Naast de beëindiging van de perpetual licensing, heeft Broadcoom ook besloten de gratis ESXi-hypervisor stop te zetten en deze te markeren als EOGA (End of General Availability)”, verklaart de VMware-website. De gratis versie kon alleen draaien op een gelimiteerd aantal cores en miste veel beheerfuncties. Er is nu geen vervangend product beschikbaar.

31 januari – Dell heeft een distributiedeal met VMware beëindigd. De overeenkomst stamt af van november 2021, toen Dell het bedrijf afstootte. In de tussentijd bleven beide partijen nauw verbonden door deze “commercial framework agreement”, waarbij klanten software en hardware tegelijk konden inkopen. De Broadcom-overname heeft echter roet in het eten gezorgd omdat OEM’s als Dell niet meer als reseller van VMware-licenties mogen optreden. Om die reden kan de officiële berichtgeving gezien worden als een “juridisch detail,” zoals The Register het omschrijft.

24 januari – Broadcom stopt met het aanbieden van Aria op SaaS-basis. Voorheen bood VMware verschillende diensten om applicaties, infrastructuur en platformdiensten ook via een as-a-Service-model. Dit zal niet meer gelden voor Aria, waarvan de functionaliteit voortaan gebundeld zit binnen VMware Cloud Foundation en vSphere Foundation. Zoals The Register opmerkt, leidt deze wijziging alsnog tot een prijsverhoging voor de klanten. De kosten voor het gekozen VMware-aanbod zouden nu gestegen zijn door het gedwongen afnemen van ongewenste extra oplossingen die voortaan gebundeld worden.

22 januari – VMware voelt zich genoodzaakt om klanten meer duidelijkheid te bieden over de doorlopende ondersteuning voor verschillende producten. Men benadrukt in een blog dat de 59 oplossingen die niet meer stand-alone verkrijgbaar zijn, nog wel ondersteund zullen worden. Inmiddels is de portfolio versimpeld naar enkel VMware Cloud Foundation en VMware vSphere Foundation, met de rest van het aanbod beschikbaar als ‘advanced add-ons’.

22 januari – Veeam is onderzoek aan het doen naar Proxmox, dat als alternatief geldt voor VMware. Wellicht zal het bedrijf op den duur komen met een back-updienst voor deze virtualisatiesoftware. The Register belicht een discussie op het Veaam-forum waar SVP Product Management van het bedrijf Anton Gostev naar de ontwikkeling verwijst. Naast Proxmox haalt Gostev tevens Oracle Linux KVM aan, dat vanaf de volgende update van de RHV-back-updienst wordt ondersteund. Betere ondersteuning voor back-ups bij VMware-concurrenten zal het voor organisaties eenvoudiger maken om een overstap te maken.

12 januari – Uit een rondgang van Computable blijkt dat er een gigantische leegloop van VMware-partners en -klanten op komst is. Van de 4.000 huidige partners zou minder dan de helft overblijven en is de verwachting dat er “zeker een paar honderdduizend” klanten zullen verdwijnen. De 120 distributeurs zouden door Broadcom teruggebracht worden tot een “dik dozijn”.

10 januari – Van de meeste VMware Cloud Service Providers wordt afscheid genomen. Een kennisgeving aan CSP’s vanuit Broadcom stelt dat het oude VMware Partner Connect Program wordt afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt het invite-only Broadcom Expert Advantage Partner Program, aldus The Register. Wie geen uitnodiging krijgt, zal vanaf 30 april 2024 als VMware-CSP verdwijnen. Sinds dit bericht van eind december is het stil gebleven. Veel klanten van CSP’s zullen nog niet op de hoogte zijn dat hun aanbieder mogelijk vanaf 30 april geen VMware-producten meer kunnen aanleveren.

9 januari – De 2.000 grootste VMware-accounts zullen voortaan direct door Broadcom worden bediend. Dat beleid is onmiddelijk ingegaan, meldt CRN. Bronnen daarvan stellen dat deze stap werd verwacht. “Opportunity Registration”, het aanmelden van een VMware-account door een partner, zal niet meer geaccepteerd worden binnen “strategische klantsegmenten”.

23 december – Broadcom heeft een “Termination Notice” naar VMware-partners gestuurd. Het partnerprogramma van VMware wordt per 5 februari 2024 vervangen door de Broadcom Advantage Partner Program, dat enkel op uitnodiging toegankelijk is. Een bron stelde tegenover CRN dat alle leveranciers die jaarlijks minder dan 500.000 dollar jaaromzet uit hun VMware-aanbod halen, mogen vrezen voor hun partner-status. De contracten met verschillende serviceproviders zouden nog tot april doorlopen.

12 december – Voortaan biedt VMware geen doorlopende softwarelicenties meer. Wie deze licenties al wel in huis heeft, kan voortaan geen ondersteuning en updates meer verwachten. SVP en GM van VMware Cloud Foundation (VCF) Krish Prasad legt uit dat men onder leiding van Broadcom het portfolio wil versimpelen. Dat betekent dat alle oplossingen voortaan op abonnementsbasis worden geleverd. Het nieuwe beleid heeft volgens VMware invloed op de volgende diensten: VCF, vSphere, vSAN, NSX, HCX, Site Recovery Manager, vCloud Suite, Aria Universal, Aria Automation, Aria Operations, Aria Operations for Logs en Aria Operations for Networks.

Lees hier meer over deze ontwikkeling: VMware stopt met perpetual, enkel nog licenties in abonnementsvorm

11 december – We hebben een podcast opgenomen over de stand van zaken rondom de overname van VMware. Wat houdt Broadcom ervan heel? Wat mogen klanten verwachten van het vernieuwde aanbod?

7 december – Broadcom-CEO Hock Tan heeft bevestigd dat men zoals verwacht VMware End-User Compute en Carbon Black gaat afstoten. Ook onthulde het bedrijf welke strategie het er met de overgebleven VMware-diensten op na zal houden, met waarschijnlijk hogere kosten voor klanten tot gevolg.

Lees hier meer over: Broadcom gaat VMware EUC en Carbon Black afstoten

2 december – Broadcom-CEO Hock Tan heeft medewerkers van VMware laten weten dat ze terug moeten keren naar hun kantoren. Dat meldt Fortune. Eerder stelde VMware zich juist vriendelijk op tegenover werken op afstand en hybride werken. “Als je binnen 80 kilometer van een kantoor woont, moet je als de wiedeweerga terugkomen (een vrije vertaling van ‘get your butt in here’, red.),” liet hij weten. Ook stelde hij zich in een gesprek met de medewerkers negatief op tegen zogeheten employee resource groups (ERG’s) die bij VMware opgezet zijn. Dit zijn initiatieven vanuit werknemers waarbij men als groep activiteiten organiseert en elkaars loopbaan vooruit probeert te helpen. Het laat andermaal zien dat de bedrijfsculturen van Broadcom en VMware niet zomaar versmelten.

1 december – Broadcom is van plan 1.267 werknemers op het VMware-hoofdkwarter in Palo Alto, Californië te ontslaan. Dat blijkt uit een voorlegging van Broadcom aan de California Employment Development Department, waar Bloomberg over bericht. Deze groep vertegenwoordigt circa 3,3 procent van het totale werknemersbestand van VMware. Volgens Channel Futures zou de teller qua ontslagen inmiddels op 2.837 staan sinds donderdagmiddag. Locaties in verschillende staten in de VS en in Ierland worden eveneens getroffen door de ontslagronde. Voor een deel van deze werknemers zal hun afscheid eind januari 2024 plaatsvinden.

30 november – In een interne vergadering heeft CEO Hock Tan laten weten dat veel medewerkers niet meer nodig zullen zijn. De VMware-afdelingen gericht op sales, HR en financiële zaken zullen dus geconsolideerd worden met die van Broadcom. “Dat is consolidatie, wijs gezegd integratie,” stelde Hock Tan. De berichtgeving komt vanuit Business Insider.

29 november – De overname van VMware door Broadcom zou 70 miljard dollar opleveren voor investeringsbedrijf Silver Lake en Michael Dell. Beide partijen hebben dit astronomische bedrag volgens een berekening van Financial Times te danken aan het forse aandeel dat EMC in VMware had: 81 procent. Een investeerder in Silver Lake spreekt over “een van de deals van het decennium”.

29 november – Carbon Black is door Broadcom een aparte business unit gemaakt, hetzelfde geldt voor VMware End-User Compute. VMware-partners zijn geïnformeerd dat ze deze producten niet samen met de rest van het VMware-aanbod moeten verkopen. Daarmee lijkt een verkoop van deze twee onderdelen nabij. We hebben deze ontwikkelingen verder uitgelicht in een aparte blog:

Lees verder: Broadcom maakt Carbon Black direct gereed voor verkoop

27 november – Terwijl een ontslagronde bij VMware eraan zit te komen, hebben VMware-partners te maken met veel onduidelijkheid. CRN bericht over klanten die geen ondersteuning meer ontvangen voor hun software, met een partij die weigert een VMware-partner te betalen.

23 november – Uit de lijst van Broadcom-execs op de website van het bedrijf is gebleken dat VMware is opgesplitst in vier divisies. VMware Cloud Foundation blijft de naam van het overgenomen bedrijf dragen, terwijl Tanzu, Software-Defined Edge en Application Networking & Security binnen Broadcom gevouwen zijn. Daarbij lijkt de toekomst van security-optie VMware Carbon Black en VMware End-User Compute elders te liggen.

Lees meer: VMware opgesplitst in vier divisies na overname door Broadcom

21 november – De kogel is door de kerk. Broadcom heeft VMware officieel overgenomen. Nadat het bedrijf van CEO Hock Tan toezeggingen had gedaan om interoperabel te blijven met Chinese leveranciers, gingen de autoriteiten in Beijing overstag. Eerder had Broadcom al de Amerikaanse en Europese regelgevers overtuigd dat de VMware-overname de concurrentie niet zou schaden.