16min

Tags in dit artikel

, , ,

In deze blog doet Techzine verslag van de laatste ontwikkelingen rondom de overname van Broadcom door VMware.

10 mei – Opnieuw doet Broadcom een concessie om VMware-klanten tegemoet te komen. Op 6 mei werden alle VMware Security Advisories verhuisd naar de Broadcom Support Portal. Dit kondigde VMware op 7 mei aan. Die verhuizing leek gepaard te gaan met een gedwongen registratie van een Broadcom Support-account. Een dergelijk account is gratis, maar gezien de kritieke aard van security-updates zou dit tot een onhandige belemmering van openbare toegang zijn geweest. De vindbaarheid van het meest recente advies blijft echter in orde: Broadcom vereist toch geen log-in.

Dit was ook voor VMware een verrassing. Staff Technical Program Manager PSIRT Monty Ijzerman meldt: “We hebben vandaag (8 mei, red.) begrepen dat het NIET nodig is om in te loggen bij de Broadcom Support Portal om een lijst van VMware Security Advisories te zien.”

6 mei – Het nieuws dat we eerder vandaag brachten over VMware Cloud on AWS en het aanbod van AWS om die workloads over te zetten naar Amazon EC2 heeft kennelijk nogal wat teweeg gebracht. Er is zelfs een blog over gepubliceerd uit naam van Broadcom-CEO Hock Tan. Volgens dat blog zijn er helemaal geen plannen om te stoppen met VMware Cloud on AWS. “VMware Cloud on AWS blijft klanten bedienen zoals het dat altijd gedaan heeft”, is zijn statement. Het enige wat is gebeurd is dat AWS niet langer VMware Cloud on AWS verkoopt. Dat loopt vanaf nu allemaal via Broadcom.

Op zich is dit een nuttige nuance in deze discussie. En zonder meer goed nieuws voor klanten die deze dienst afnemen. We hebben uit betrouwbare bronnen vernomen dat dit er sowieso niet enorm veel zijn, zoals eigenlijk geldt voor de meeste clouddiensten van VMware. Dat hoorden we vorig jaar nog van toenmalig CEO Raghu Raghuram tijdens VMware Explore.

Toch zijn we nog niet helemaal overtuigd dat er nog veel leven in VMware Cloud on AWS zit. Dit was namelijk een dienst die VMware en AWS echt samen hebben ontwikkeld. Nu AWS er in principe uitstapt, zal het de dienst voor zover wij in kunnen schatten ook niet meer verder gaan ontwikkelen samen met VMware, mocht dat nog nodig zijn. We laten ons graag verrassen.

VMware Cloud on AWS wordt nu door Broadcom gelijkgetrokken met VMware Cloud op andere public clouds. Er is geen enkele reden meer voor AWS om deze dienst nog actief te pushen. Vandaar waarschijnlijk het promotieaanbod waar we het in onze vorige update over hadden. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk wel een impact hebben op het aantal klanten dat VMware Cloud on AWS blijft gebruiken. Dat kan haast niet anders.

6 mei – AWS heeft “AWS VMware Migration Accelerator” geïntroduceerd. Klanten van de clouddienst profiteren tot eind dit jaar van een promotieaanbod als ze VMware Cloud on AWS-workloads overzetten naar Amazon EC2. Wie meer dan 80 VM’s in een maand verplaatst, krijgt tot wel 400 dollar krediet per VM. Tussen de 40 en 79 VM’s leveren 200 dollar aan credits op per stuk.

Daarmee scheiden de wegen van het overgenomen VMware en AWS. VMware Cloud on AWS (VMC on AWS) werd in 2017 gepresenteerd als vooraanstaande hybrid cloud-oplossing. De twee partijen ontwikkelden de oplossing als beoogde spil voor het bewegen van workloads tussen public en private clouds. The Register heeft van bronnen begrepen dat de dienst echter naar alle waarschijnlijkheid op zal houden. Gezien de einddatum van de promotieperiode van 31 december 2024, is het in de lijn der verwachting dat het opdoeken van de dienst daarna zal volgen. VMC on AWS is momenteel nog wel te koop, maar alleen via VMware.

VMware-eigenaar Broadcom zet zelf VMware-workloads over van AWS naar Google Cloud. Dat geldt voor zowel klantgerichte oplossingen als interne diensten.

25 april – VMware EUC wordt Omnissa. Onder deze nieuwe vlag is Broadcom nog even de eigenaar, maar de end-user groep zal later dit jaar door investeringsmaatschappij KKR worden overgenomen. Zodra die deal door alle regelgevingshoepels gesprongen is, volgt er een bredere introductie van het merk. Workspace ONE en Horizon, de kernoplossingen vanuit het voormalige VMware EUC, blijven de centrale focus van Omnissa.

16 april – De Europese Commissie heeft Broadcom ondervraagd wegens haar sterk gewijzigde VMware-licenties. Daarmee krijgt de oproep van CIO-organisaties (zie 29 maart) gehoor vanuit Brussel. Een woordvoerder bevestigt dat de Commissie informatie ontving over het veranderde licensering- en ondersteuningsbeleid van Broadcom.

Eerder keerde Broadcom zich al tegen de kritiek van de belangenorganisaties. Volgens het bedrijf is de bundeling van diensten voor veel klanten juist voordeliger dan voorheen. De grote ontevredenheid onder menig VMware-klant en -partner laat zien dat de overtuigingskracht van dit argument niet al te groot is.

Het EU-onderzoek bestaat momenteel enkel uit een aantal vragen vanuit de antitrust-eenheid van de Europese Commissie. Eerdere soortgelijke onderzoeken bestaan veelal uit een rondvraag onder concurrenten om te bepalen of er actie vanuit EU-regelgevers nodig is. Het is vooralsnog onzeker of en wanneer er een vervolg wordt gegeven aan deze initiële procedures.

11 april – Broadcom zal geen VMware-producten verkopen tussen 30 april en 1 mei. Het zal die week de interne ERP-oplossing van VMware migreren van SAP naar Oracle. “Deze features zullen niet beschikbaar zijn: User Registration, License Management, Users/Permissions/EA Management, Account Management, Success Plans, Subscription Delivery Platform (SDP), My Funds, Purchase or Upgrade Products, Enroll in Learning Courses, Purchase Support Incidents.”

Bob Venero, president van VMware-partner Future Tech, vertelde CRN dat de pauze op sales een slimme zet is. Hij vindt dat VMware lof verdient hiervoor, omdat een gecoördineerde zet als deze maandenlange problemen na de migratie kan opleveren. Een andere VMware-partner is echter minder positief: deze persoon ziet de stap juist als een toevoeging aan de berg problemen die zijn ontstaan door de overname van VMware door Broadcom.

2 april – VMware Cloud Foundation krijgt een grote update in juli. The Register meldt dat gebruikers voor het eerst een enkele licentie-key voor alle VCF-componenten kunnen gebruiken. Daarnaast wordt OAuth verbeterd zodat VMware op den duur single sign-on accepteert. Ook zal een NSX-overlay het opzetten van software-defined networks zonder IP-adreswijzigingen mogelijk maken.

In de eerste helft van 2025 volgt een omvangrijkere release: VCF 9. Centraal daarbij staat het verenigen van VMware-componenten. Zo hoopt men data silo’s te voorkomen tussen vSphere en Aria.

De wijzigingen moeten beter duidelijk maken aan VMware-klanten welke voordelen de overname van Broadcom kent. Die zijn vooralsnog moeilijk te herkennen, zeker omdat het voornaamste gevolg voor consumenten een prijsverhoging is geweest door de gedwongen bundeling en het einde van perpetual licensing. Die veranderingen zijn volgens VMware marktconform.

Men weerspreekt de klachten van organisaties als CIO Platform Nederland en stipt aan dat support nu inbegrepen is in de prijs. Ook zou VCF tegenwoordig goedkoper zijn voor klanten die twee of meer componenten van de bundel gebruiken.

29 maart – CIO Platform Nederland en collega-organisaties in België, Frankrijk en Duitsland veroordelen de opstelling van Broadcom sinds het VMware heeft overgenomen. In een brief aan de Europese Commissie benoemt de belangenorganisatie meerdere klachten. Men hekelt onder meer de verhoogde prijzen, Broadcom’s weigering om bestaande contracten te honoreren en het afschaffen van perpetual licenses.

CIO Platform Nederland meldt het volgende: “Onze leden vrezen vooral een sterke prijsstijging die hen wordt opgedrongen door nieuwe prijsmodellen (bijvoorbeeld door het uitwisselen van een perpetual license-model naar een slechter abonnementsmodel), of verslechterende contractvoorwaarden, die Broadcom zou kunnen afdwingen vanwege de afhankelijkheid van onze leden van VMware-producten. Dit gebeurde bijvoorbeeld na Broadcom’s overname van Symantec.”

De CIO-organisaties vinden dat de Commissie de dominante positie van Broadcom moet aanpakken, of om op zijn minst zich uit te spreken over de genoemde praktijken.

28 maart – Nutanix haakt expliciet in op de onzekerheid die bij VMware-klanten aanwezig is sinds Broadcom het bedrijf heeft overgenomen. De concurrent van VMware spoort potentiële klanten aan om een ‘dual-vendor strategy‘ te hanteren, met mogelijk een geleidelijk traject om van VMware af te stappen.

Nutanix referereert hiervoor aan bronnen zoals Forbes, The Wall Street Journal en Computer Weekly die de onzekerheid omtrent VMware duiden. Het is volgens Nutanix daarom hoog tijd voor een diversificatie van het eigen virtualisatieplatform, dat naar eigen zeggen kans biedt om de risico’s rondom VMware te verkleinen.

Voor overstappende klanten belooft Nutanix een vereenvoudigde transitie te faciliteren. Zo heeft het sinds januari een ‘VMware to Nutanix Migration Guide‘ beschikbaar gesteld. Men benadrukt dat alle workloads passen bij het concurrerende platform en biedt zelfs de mogelijkheid om voorlopig geen licentiekosten te betalen.

We spraken recent met Nutanix-CEO Rajiv Ramaswami over deze ontwikkelingen en wat zijn bedrijf voor VMware-klanten kan betekenen. Lees hieronder het volledige artikel hierover:

Nutanix-CEO stelt dat veel VMware-klanten gaan overstappen op Nutanix

21 maart – Europees cloud consortium CISPE pleit voor bestuurlijk ingrijpen tegen VMware door Broadcom. De nieuwe softwarelicentieovereenkomsten van Broadcom zouden het einde kunnen betekenen voor zijn leden en essentiële dienstverlening voor eindgebruikers in heel Europa verstoren.

Het collectief vertegenwoordigt Europese aanbieders van cloudinfrastructuur. De groep waarschuwde voor de nefaste gevolgen van de ‘flagrante en ongerechtvaardigde nieuwe contractvoorwaarden en prijsverhogingen’ voor afnemers van clouddiensten. Onder die afnemers bevinden zich overheidsinstanties, grote ondernemingen, mkb-bedrijven en startups.

Hoewel Broadcom kleinere aanbieders na protest heeft toegestaan indirect licenties te kopen van grotere providers, is de ontevredenheid groot. Volgens CISPE maken dergelijke regelingen de situatie voor kleinere partijen alleen maar lastiger, met mogelijk faillissement tot gevolg. Francisco Mingorance, secretaris-generaal van het collectief, wil dat Broadcom als ‘gatekeeper’ wordt aangemerkt onder de Digital Services Act van de EU. Er is dan strenger toezicht mogelijk op de praktijken van Broadcom.

19 maart – Enigszins verrassend heeft VMware een reddingsboei uitgeworpen naar kleine cloud service providers (CSP’s) na het beëindigen van haar eerdere programma’s. Aanvankelijk draaide Broadcom het Cloud Services Provider (VCSP) programma de nek om na de overname van VMware. Daardoor werd de toekomst van veel partners onzeker vanwege de hoge licentie-eisen. Met het oog op potentiële migratie van klanten heeft Broadcom echter een ‘white label’-programma geïntroduceerd, meldt The Register.

Met dit programma kunnen voormalige partners die niet aan de kernvereisten voldoen, toch VMware-diensten blijven aanbieden via primaire partners met een licentie. In deze regeling handelen primaire partners de facturering en metering af voor secundaire partners die hun capaciteiten doorverkopen of licenties aanschaffen voor bestaande hardware. Door op deze manier de relatie met kleinere CSP’s te redden, hoopt Broadcom het risico op klantenverlies te beperken.

15 maart – Broadcom-CEO Hock Tan blikt in een blog terug op de eerste 100 dagen sinds de overname van VMware. Hij herhaalt daarin eerder gestelde speerpunten, zoals de overstap naar een abonnementsmodel en 1 miljard dollar dat is vrijgemaakt voor innovatie binnen VMware-software. Tan beaamt dat de radicale veranderingen niet bij iedereen goed zijn gevallen: “Natuurlijk erkennen we dat dit niveau van verandering tot enig ongemak bij klanten en partners heeft geleid.” Echter staat daar volgens hem tegenover dat het eenvoudiger wordt om met Broadcom zaken te doen en partners lucratievere resultaten kunnen boeken met het vereenvoudigde aanbod.

Specifiek richt hij zich op VMware Cloud Foundation. Op basis van gesprekken met CIO’s, CTO’s, partners en beslissers ziet hij drie thema’s die de vernieuwingen aan zullen pakken. Allereerst vertraagt de complexiteit van IT-systemen organisaties, dat geld kost. Ten tweede moet IT-support sneller en flexibeler zijn volgens Hock Tan. Daarnaast stipt hij het belang aan van betere weerbaarheid en security, naast het behouden van ontwikkelaars. Samengevat dient VCF het mogelijk te maken om “je eigen cloudprovider” te zijn, aldus Tan. Hoe dan ook staat er nog meer verandering te wachten, belooft hij.

11 maart – Broadcom belooft veel goedkopere VMware-trainingsmateriaal aan te gaan bieden. De bestaande tools zijn voor bepaalde klanten al teruggetrokken, meldt The Register. Echter zullen zij bij de introductie van het nieuwe aanbod direct weer toegang krijgen. Momenteel geldt deze toegang sinds 5 februari enkel voor “strategische klanten” en partners in het Broadcom Advantage-programma. Andere klanten zouden tot rond mei moeten wachten om aan de slag te gaan met de nieuwe trainingsmiddelen.

“We zijn aankondigingen aan het voorbereiden van een aantal zeer positieve en grote veranderingen in ons Digital Learning-aanbod,” laat Broadcom weten. “We verwachten dat het platform volledig online en de digitale leermiddelen toegankelijk zijn aan het begin van Broadcom’s derde kwartaal van fiscaal 2024 [mei, red.]”.

8 maart – Carbon Black en Symantec houden op te bestaan. Dat wil zeggen, Broadcom voegt de twee security-onderdelen samen in de nieuwe Enterprise Security Group. Dat heeft Rob Greer, de nieuwe VP & GM van de Enterprise Security Group laten weten in een blog op de website van Broadcom. Op zich is deze samenvoeging logisch, zeker na het nieuws van enkele weken geleden dat Broadcom toch niet van plan is om Carbon Black te verkopen. Tot op zekere hoogte zijn de twee portfolio’s ook complementair aan elkaar.

Greer geeft aan dat de twee portfolio’s naast elkaar zullen blijven bestaan voor de “directe/nabije toekomst”. Over de langere termijn doet hij geen uitspraken, maar die toekomst laat zich wel raden. Aangezien hij het over het complementaire karakter heeft van de twee portfolio’s, zit een echte samenvoeging in een enkel platform er dik in. Dat zal echter nog wel de nodige tijd kosten.

Opvallend detail is tot slot ook nog dat Greer iemand is die bij Symantec vandaan komt en dus al geruime tijd bij Broadcom werkt. Jason Rolleston, die tot vandaag de GM was van Carbon Black, blijft betrokken bij de Enterprise Security Group. Hij zal de rol van Chief Product Officer op zich nemen.

8 maart – Broadcom-CEO Hock Tan heeft investeerders verteld dat hij “double digit”-groei verwacht van VMware per kwartaal in 2024. “We zijn gefocust op het ‘upsellen’ van klanten, voornamelijk diegenen die al hun compute-workloads met vSphere-virtualisatietools draaien. We hopen ze te laten upgraden naar VMware Cloud Foundation.” Volgens Hock Tan is de VMware-strategie van Broadcom sinds de overname al “erg succesvol”. Belangrijker: deze zouden volgens verwachting zijn gegaan. Wat dit draaiboekje precies voor klanten inhoudt, hebben we onlangs uitgelicht door met VMware-partner SoftwareOne te spreken.

Tip: Broadcom is de baas bij VMware en weet exact hoe het VMware moet optimaliseren

26 februari – KKR meldt dat het een definitieve overeenkomst heeft gesloten met Broadcom. De deal omvat de End-User Computing Division (EUC Division). Hiervoor legt de investeringsmaatschappij een bedrag van 4 miljard dollar op tafel. Shankar Iyer, senior vicepresident en algemeen manager van de EUC Division, geeft in een bericht mee dat de EUC Division door deze overname een standalone bedrijf wordt. Iyer zegt dat het de KKR een ideale strategische partner is die de juiste middelen heeft om een succesverhaal compleet te maken. “Zij willen graag investeren in onze missie om een ​​nog innovatievere en klantgerichtere organisatie te worden”, schrijft hij verder. De deal zou later dit jaar afgesloten moeten worden.

25 februari – Broadcom lijkt van het eerste ‘overbodige’ onderdeel van VMware af te zijn. Reuters meldt dat de End-User Computing business unit onderdeel lijkt te gaan worden van private equity partij KKR. Met de overname zou een bedrag van 3,8 miljard dollar gemoeid zijn. Het is het resultaat van een veiling, waarbij dus ook andere partijen hebben geboden. Een ervan zou EQT zijn geweest, aldus Reuters. Met deze overname krijgt VMware EUC dus een nieuw thuis. Dit zou best een interessant nieuw thuis kunnen zijn. KKR is namelijk ook de eigenaar van Alludo. Dat bedrijf is naar eigen zeggen gericht op ’the future of work’ en heeft onder andere Parallels in het portfolio. EUC past daar in ieder geval beter dan bij Broadcom. Het is uiteraard nog wel afwachten wat het allemaal betekent voor de ontwikkeling van het EUC-platform van VMware en de klanten die het gebruiken.

13 februari – Broadcom heeft de gratis versie van de VMware ESXi-hypervisor stopgezet. “Naast de beëindiging van de perpetual licensing, heeft Broadcoom ook besloten de gratis ESXi-hypervisor stop te zetten en deze te markeren als EOGA (End of General Availability)”, verklaart de VMware-website. De gratis versie kon alleen draaien op een gelimiteerd aantal cores en miste veel beheerfuncties. Er is nu geen vervangend product beschikbaar.

31 januari – Dell heeft een distributiedeal met VMware beëindigd. De overeenkomst stamt af van november 2021, toen Dell het bedrijf afstootte. In de tussentijd bleven beide partijen nauw verbonden door deze “commercial framework agreement”, waarbij klanten software en hardware tegelijk konden inkopen. De Broadcom-overname heeft echter roet in het eten gezorgd omdat OEM’s als Dell niet meer als reseller van VMware-licenties mogen optreden. Om die reden kan de officiële berichtgeving gezien worden als een “juridisch detail,” zoals The Register het omschrijft.

24 januari – Broadcom stopt met het aanbieden van Aria op SaaS-basis. Voorheen bood VMware verschillende diensten om applicaties, infrastructuur en platformdiensten ook via een as-a-Service-model. Dit zal niet meer gelden voor Aria, waarvan de functionaliteit voortaan gebundeld zit binnen VMware Cloud Foundation en vSphere Foundation. Zoals The Register opmerkt, leidt deze wijziging alsnog tot een prijsverhoging voor de klanten. De kosten voor het gekozen VMware-aanbod zouden nu gestegen zijn door het gedwongen afnemen van ongewenste extra oplossingen die voortaan gebundeld worden.

22 januari – VMware voelt zich genoodzaakt om klanten meer duidelijkheid te bieden over de doorlopende ondersteuning voor verschillende producten. Men benadrukt in een blog dat de 59 oplossingen die niet meer stand-alone verkrijgbaar zijn, nog wel ondersteund zullen worden. Inmiddels is de portfolio versimpeld naar enkel VMware Cloud Foundation en VMware vSphere Foundation, met de rest van het aanbod beschikbaar als ‘advanced add-ons’.

22 januari – Veeam is onderzoek aan het doen naar Proxmox, dat als alternatief geldt voor VMware. Wellicht zal het bedrijf op den duur komen met een back-updienst voor deze virtualisatiesoftware. The Register belicht een discussie op het Veaam-forum waar SVP Product Management van het bedrijf Anton Gostev naar de ontwikkeling verwijst. Naast Proxmox haalt Gostev tevens Oracle Linux KVM aan, dat vanaf de volgende update van de RHV-back-updienst wordt ondersteund. Betere ondersteuning voor back-ups bij VMware-concurrenten zal het voor organisaties eenvoudiger maken om een overstap te maken.

12 januari – Uit een rondgang van Computable blijkt dat er een gigantische leegloop van VMware-partners en -klanten op komst is. Van de 4.000 huidige partners zou minder dan de helft overblijven en is de verwachting dat er “zeker een paar honderdduizend” klanten zullen verdwijnen. De 120 distributeurs zouden door Broadcom teruggebracht worden tot een “dik dozijn”.

10 januari – Van de meeste VMware Cloud Service Providers wordt afscheid genomen. Een kennisgeving aan CSP’s vanuit Broadcom stelt dat het oude VMware Partner Connect Program wordt afgeschaft. Daarvoor in de plaats komt het invite-only Broadcom Expert Advantage Partner Program, aldus The Register. Wie geen uitnodiging krijgt, zal vanaf 30 april 2024 als VMware-CSP verdwijnen. Sinds dit bericht van eind december is het stil gebleven. Veel klanten van CSP’s zullen nog niet op de hoogte zijn dat hun aanbieder mogelijk vanaf 30 april geen VMware-producten meer kunnen aanleveren.

9 januari – De 2.000 grootste VMware-accounts zullen voortaan direct door Broadcom worden bediend. Dat beleid is onmiddelijk ingegaan, meldt CRN. Bronnen daarvan stellen dat deze stap werd verwacht. “Opportunity Registration”, het aanmelden van een VMware-account door een partner, zal niet meer geaccepteerd worden binnen “strategische klantsegmenten”.

23 december – Broadcom heeft een “Termination Notice” naar VMware-partners gestuurd. Het partnerprogramma van VMware wordt per 5 februari 2024 vervangen door de Broadcom Advantage Partner Program, dat enkel op uitnodiging toegankelijk is. Een bron stelde tegenover CRN dat alle leveranciers die jaarlijks minder dan 500.000 dollar jaaromzet uit hun VMware-aanbod halen, mogen vrezen voor hun partner-status. De contracten met verschillende serviceproviders zouden nog tot april doorlopen.

12 december – Voortaan biedt VMware geen doorlopende softwarelicenties meer. Wie deze licenties al wel in huis heeft, kan voortaan geen ondersteuning en updates meer verwachten. SVP en GM van VMware Cloud Foundation (VCF) Krish Prasad legt uit dat men onder leiding van Broadcom het portfolio wil versimpelen. Dat betekent dat alle oplossingen voortaan op abonnementsbasis worden geleverd. Het nieuwe beleid heeft volgens VMware invloed op de volgende diensten: VCF, vSphere, vSAN, NSX, HCX, Site Recovery Manager, vCloud Suite, Aria Universal, Aria Automation, Aria Operations, Aria Operations for Logs en Aria Operations for Networks.

Lees hier meer over deze ontwikkeling: VMware stopt met perpetual, enkel nog licenties in abonnementsvorm

11 december – We hebben een podcast opgenomen over de stand van zaken rondom de overname van VMware. Wat houdt Broadcom ervan heel? Wat mogen klanten verwachten van het vernieuwde aanbod?

7 december – Broadcom-CEO Hock Tan heeft bevestigd dat men zoals verwacht VMware End-User Compute en Carbon Black gaat afstoten. Ook onthulde het bedrijf welke strategie het er met de overgebleven VMware-diensten op na zal houden, met waarschijnlijk hogere kosten voor klanten tot gevolg.

Lees hier meer over: Broadcom gaat VMware EUC en Carbon Black afstoten

2 december – Broadcom-CEO Hock Tan heeft medewerkers van VMware laten weten dat ze terug moeten keren naar hun kantoren. Dat meldt Fortune. Eerder stelde VMware zich juist vriendelijk op tegenover werken op afstand en hybride werken. “Als je binnen 80 kilometer van een kantoor woont, moet je als de wiedeweerga terugkomen (een vrije vertaling van ‘get your butt in here’, red.),” liet hij weten. Ook stelde hij zich in een gesprek met de medewerkers negatief op tegen zogeheten employee resource groups (ERG’s) die bij VMware opgezet zijn. Dit zijn initiatieven vanuit werknemers waarbij men als groep activiteiten organiseert en elkaars loopbaan vooruit probeert te helpen. Het laat andermaal zien dat de bedrijfsculturen van Broadcom en VMware niet zomaar versmelten.

1 december – Broadcom is van plan 1.267 werknemers op het VMware-hoofdkwarter in Palo Alto, Californië te ontslaan. Dat blijkt uit een voorlegging van Broadcom aan de California Employment Development Department, waar Bloomberg over bericht. Deze groep vertegenwoordigt circa 3,3 procent van het totale werknemersbestand van VMware. Volgens Channel Futures zou de teller qua ontslagen inmiddels op 2.837 staan sinds donderdagmiddag. Locaties in verschillende staten in de VS en in Ierland worden eveneens getroffen door de ontslagronde. Voor een deel van deze werknemers zal hun afscheid eind januari 2024 plaatsvinden.

30 november – In een interne vergadering heeft CEO Hock Tan laten weten dat veel medewerkers niet meer nodig zullen zijn. De VMware-afdelingen gericht op sales, HR en financiële zaken zullen dus geconsolideerd worden met die van Broadcom. “Dat is consolidatie, wijs gezegd integratie,” stelde Hock Tan. De berichtgeving komt vanuit Business Insider.

29 november – De overname van VMware door Broadcom zou 70 miljard dollar opleveren voor investeringsbedrijf Silver Lake en Michael Dell. Beide partijen hebben dit astronomische bedrag volgens een berekening van Financial Times te danken aan het forse aandeel dat EMC in VMware had: 81 procent. Een investeerder in Silver Lake spreekt over “een van de deals van het decennium”.

29 november – Carbon Black is door Broadcom een aparte business unit gemaakt, hetzelfde geldt voor VMware End-User Compute. VMware-partners zijn geïnformeerd dat ze deze producten niet samen met de rest van het VMware-aanbod moeten verkopen. Daarmee lijkt een verkoop van deze twee onderdelen nabij. We hebben deze ontwikkelingen verder uitgelicht in een aparte blog:

Lees verder: Broadcom maakt Carbon Black direct gereed voor verkoop

27 november – Terwijl een ontslagronde bij VMware eraan zit te komen, hebben VMware-partners te maken met veel onduidelijkheid. CRN bericht over klanten die geen ondersteuning meer ontvangen voor hun software, met een partij die weigert een VMware-partner te betalen.

23 november – Uit de lijst van Broadcom-execs op de website van het bedrijf is gebleken dat VMware is opgesplitst in vier divisies. VMware Cloud Foundation blijft de naam van het overgenomen bedrijf dragen, terwijl Tanzu, Software-Defined Edge en Application Networking & Security binnen Broadcom gevouwen zijn. Daarbij lijkt de toekomst van security-optie VMware Carbon Black en VMware End-User Compute elders te liggen.

Lees meer: VMware opgesplitst in vier divisies na overname door Broadcom

21 november – De kogel is door de kerk. Broadcom heeft VMware officieel overgenomen. Nadat het bedrijf van CEO Hock Tan toezeggingen had gedaan om interoperabel te blijven met Chinese leveranciers, gingen de autoriteiten in Beijing overstag. Eerder had Broadcom al de Amerikaanse en Europese regelgevers overtuigd dat de VMware-overname de concurrentie niet zou schaden.