ASML heeft nu op één na hoogste beurswaarde in Europa

ASML heeft nu op één na hoogste beurswaarde in Europa

ASML heeft op dit moment de op één na hoogste beurswaarde in Europa. De Nederlandse chipmachinebouwer is nu 377 miljard euro waard en passeerde hiermee het Franse luxeconcern LVMH ruimschoots op de lijst van meest waardevolle Europese bedrijven.

De waarde van een aandeel van ASML steeg onlangs met 8,1 procent, schrijft Bloomberg. Hiermee werd de voormalige nummer 2, het Franse LVMH, met 641 miljoen euro gepasseerd. De Deense farmaceut Novo Nordisk is nog steeds het bedrijf met de hoogste beurswaarde in onze regio.

De directe aanleiding voor de toename van de beurswaarde van ASML is dat de Taiwanese chipfabrikant TSMC recent bekend maakte de meest moderne chipmachine van de chipmachinefabrikant, de High-NA extreme ultraviolet machine (High-NA EUV), aan het einde van dit jaar te ontvangen. Deze chipproductiemachine kost 350 miljoen euro. Ook Samsung zou nog dit jaar een nieuwe scanner ontvangen.

Tip: Nieuwste ASML-machine bij Intel is af, nu het testen nog

Bevestiging koers ASML

Investeerders in ASML zagen dit nieuws als een belangrijke bevestiging dat deze nieuwe machines een duidelijke afzetmarkt hebben. Eerder zouden zij daar nog twijfels over hebben gehad vanwege het hoge prijskaartje.

Toekomst rooskleurig

Voor de nabije toekomst kan de toenemende vraag naar chipfabricagemachines het aandeel mogelijk een verdere boost geven. TSMC wil in de tweede helft van 2025 de productie van zijn nieuwste generatie 2-nanometerprocedé gaan opstarten en heeft daarvoor de machines nodig. Hoewel nog geen orders bij ASML zijn geplaatst, kan dit op termijn natuurlijk wel gebeuren. Dit kan op dat moment opnieuw meer waarde voor ASML op de beurs opleveren.

Lees ook: TSMC heeft nieuwste ASML-machine voorlopig niet nodig