2min

Hoewel het er vorige week nog op leek dat Tele2 van de kabel af zou worden gegooid met een vonnis van het College van Beroep in de hand, lijken de kabelproviders nu toch met Tele2 te willen praten. De reden hiervoor is niet helemaal duidelijk.

Vooral UPC was de partij die zich enorm hard opstelde ten opzichte van Tele2, nu lijken alle partijen toch opnieuw rond de tafel te gaan om serieus te praten over de toelating van Tele2 tot de kabel.

De kabelproviders zijn hiertoe niet verplicht, het vonnis is duidelijk dat de openstelling van de kabel compleet van tafel is en dat zowel Ziggo als UPC in hun eigen regio monopolist zijn en blijven. Tele2 probeert echter zoveel mogelijk druk uit te oefenen op de kabelaars om toch toegang te krijgen, zo zoekt Tele2 keer op keer de media op, start het handtekeningen acties en voerde het een enorme reclame campagne voor haar analoge kabelproduct.

Een reden waarom Ziggo en UPC toch zouden willen praten met Tele2 kan dus zijn om imagoschade te voorkomen, maar ook omdat Tele2 behalve de publieke opinie geen wettelijk middelen heeft om iets af te dwingen. Hierdoor staan Ziggo en UPC een stuk sterker in de onderhandelingen, dat de kabel in de toekomst opnieuw door de OPTA zal worden opengesteld lijkt namelijk slechts een kwestie van tijd. De kans is groot dat de kabelaars dan veel minder sterk staan in de onderhandelingen.

Tele2 wil de kabelaars een serieus, commercieel voorstel doen om toch toegang te krijgen tot de kabelnetwerken van Ziggo en UPC. Welke diensten Tele2 op de kabel wil gaan aanbieden behalve analoge televisie is nog onduidelijk. Wel is duidelijk geworden dat de reclamecampagne van Tele2 zin heeft gehad. Zo zouden enkele duizenden klanten de overstap hebben gemaakt naar Tele2, de exacte aantallen zijn onduidelijk maar het zou meer zijn dan eerder is verklaard door Ziggo en UPC.