2min

Tags in dit artikel

, ,

Eerder vandaag meldden we al dat het PlayStation Network nog steeds down is. Echter, er is nieuwe informatie naar buiten gekomen: zo zouden er persoonlijke gegevens ontfutseld kunnen zijn.

Tussen 17 en 19 april heeft Sony ontdekt dat bepaalde informatie van gebruikersaccounts op het PlayStation Network- en Qriocity-diensten is gecompromitteerd in verband met een externe penetratie in het systeem. Sony heeft naar aanleiding hiervan de systemen offline gehaald en een extern veiligheidsbureau ingehuurd om uit te laten zoeken wat er precies gebeurd is.

De onderzoeken zijn nog steeds bezig, maar hoogstwaarschijnlijk is een onbevoegd persoon in bezit gekomen van informatie die de gebruikers aan Sony hebben gegeven, zoals de naam, adres, land, e-mailadres, geboortedatum, PlayStation Network/Qriocity-wachtwoord en gebruikersnaam. De mogelijkheid bestaat dat de profieldata is verkregen inclusief de aankoopgeschiedenis en de factuurgegevens. Tevens sluit Sony de mogelijkheid niet uit dat er creditcardgegevens zijn gestolen. Indien de gegevens aan Sony zijn doorgegeven, zijn alleen het kaartnummer en de vervaldatum bekend.

Sony heeft de volgende waarschuwing rondgestuurd: "Voor uw veiligheid, raden wij U aan om bewust te zijn van email, telefoon en post scams die om uw persoonlijke of gevoelige informatie vragen. Sony zal U nooit via deze kanalen contacteren, inclusief e-mail, om uw creditcard nummer of andere identiteits informatie te vragen. Mocht U een bericht ontvangen die om persoonlijke informatie vraagt, kunt U erop vertrouwen dat deze persoon niet voor Sony werkt." Hiernaast raadt Sony aan om, wanneer de diensten weer online zijn, het wachtwoord van het PlayStation Network aan te passen. Indien de PlayStation Network- of de Qriocity-gebruikersnaam of -wachtwoord voor andere diensten gebruikt wordt, raadt Sony aan deze ook aan te passen.

Verder wil Sony adviseren om rekeningafschriften en dergelijke te controleren, om er zeker van te zijn dat er geen identiteitsdiefstal of andere financiële verliezen zijn.


Verschillende gamesites melden nu dat Sony expres het PlayStation Network offline heeft gehaald om de lekken die worden gebruikt in de firmware Rebug op te lossen. Via deze firmware was het mogelijk om valse creditcardgegevens in te vullen en zo een onbeperkt aantal games uit de PlayStation Store te downloaden. Door dit te doen, zou Sony voorkomen dat gebruikers van die firmware online kunnen gamen.