2min

Amazon maakt zich schuldig aan contractbreuk door de digitale uitleendienst beschikbaar te stellen op de Kindle Fire. Het is niets meer dan "brutale contractbreuk" met uitgeverijen waarbij het bedrijf gebruikt maakt van zijn "wrede economische macht".

Dat zeggen diverse Amerikaanse auteurs op het initiatief van Amazons digitale bibliotheek. Begin deze maand onthulde Amazon een nieuwe uitleendienst voor e-books. Consumenten met een Amazon Prime-lidmaatschap of een Kindle Fire mogen iedere maand kosteloos één boek lenen uit de digitale collectie van Amazon. Als ze het boek hebben uitgelezen, kunnen zij een nieuw boek uitkiezen, waarbij de vorige titel automatisch van je tablet verdwijnt.

Amazon zei dat het duidelijke afspraken heeft gemaakt met diverse grote uitgeverijen voor het tijdelijk uitlenen van e-books, maar een groep Amerikaanse auteurs noemt deze afspraken een "puinzooi". Zij vragen zich af welke titels op legale manier in de digitale bibliotheek van Amazon terecht zijn gekomen. Volgens hen heeft Amazon deze dienst opzettelijk te vroeg gelanceerd om de strijd met Apple en Barnes & Noble aan te gaan.

"Amazon heeft de wensen van de grootste Amerikaanse uitgeverijen in de wind geslagen en hun titels desalniettemin ter beschikking gesteld. Sommige uitgeverijen hoorden pas van deze unilaterale beslissing van Amazon toen de eerste nieuwsberichten over deze dienst verschenen. Hoe kan Amazon hiermee wegkomen?", aldus de auteurs.

Volgens hen heeft Amazon met de uitgeverijen afspraken gemaakt om e-books te verkopen, niet om deze uit te lenen of weg te geven. Hier is duidelijk sprake van "contractbreuk". Daarnaast hebben uitgeverijen ook nadrukkelijke toestemming nodig van de auteurs en daarvan is geen sprake.

Amazon heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd.