2min

Na Apple en HTC is Samsung het volgende slachtoffer van het noodlijdende Kodak. De camerafabrikant stapt naar de rechter om de Zuid-Koreaanse fabrikant aan te klagen wegens het schenden van patenten op digitale fotografie.

Volgens Kodak maakt Samsung zich schuldig aan patentinbreuk op zeker vijf patenten die het bedrijf in zijn bezit heeft, waaronder het "insluiten van digitale afbeeldingen die naar een e-mailadres verstuurd worden".

Het is niet de eerste keer dat beide partijen tegenover elkaar staan in de rechtszaal. De vorige juridische strijd met Kodak resulteerde in een schikking die Samsung 550 miljoen dollar kostte.

Naast Samsung heeft Kodak ook technologiebedrijf Apple en de Taiwanese smartphone-fabrikant HTC aangeklaagd. Volgens de camerafabrikant maakt Apple zich schuldig aan het schenden van vier patenten die betrekking op het weergeven van foto’s die met de ingebouwde camera zijn genomen. HTC schendt volgens Kodak welgeteld vijf patenten.

Kenners suggereren dat het een laatste verwoede poging is van Kodak om zijn schulden af te betalen en faillissement te voorkomen. Het noodlijdende bedrijf kan zijn schulden niet betalen waardoor het 132-jarige bedrijf ten onder dreigt te gaan. Gisterenavond heeft het bedrijf officieel uitstel van betaling aangevraagd.

Naast het aanklagen van technologiebedrijven probeert Kodak ook centen te besparen door leningen af te sluiten bij andere bedrijven. Het bedrijf hoopt hiermee één miljard dollar op te halen. Naar verluidt zou zakenbank Citigroup bereid zijn om 950 miljoen dollar te lenen, maar deze afspraken zijn nog niet bekrachtigd door de rechter.

Een derde en laatste poging om geld binnen te slepen is door het verkopen van patenten aan geïnteresseerde technologiebedrijven. Volgens kenners zullen met name smartphone-fabrikanten veel interesse hebben in deze patenten vanwege de populariteit van digitale fotografie op smartphones. Maar vanwege het dreigende faillissement zou de verkoop van deze patenten niet zo soepel verlopen.