Kodak bevecht Apple in patentzaak

Niet alleen met smartphone-fabrikanten heeft Apple het aan de stok, ook fabrikant van camera-apparatuur Kodak is verwikkeld in een juridische strijd met de Amerikaanse technologiegigant. Kodak wil voorkomen dat Apple aanspraak maakt op een aantal patenten, welke Kodak wil verkopen om bankroet te voorkomen.

Kodak bevecht Apple in patentzaakIn de aanklacht die maandag bij een rechtbank in Manhattan is ingediend, claimt Kodak dat Apple onterecht 10 patenten opeist, welke zijn ontstaan uit een samenwerking tussen beide bedrijven in de jaren ’90. De patenten waar het om draait zijn van toepassing op de zoeker op het LCD-scherm van camera’s en maken onderdeel uit van een portfolio van ruim 700 patenten. In totaal heeft het bedrijf naar eigen zeggen meer dan 3 miljard dollar opgestreken met licentiegelden.

Volgens een woordvoerder van Kodak is Apple de grootste overtreder van het patentportfolio en tevens een potentiële koper van diezelfde patenten. Apple’s strategie is nu om het betalen van royalty’s zo lang mogelijk uit te stellen en te saboteren. Op deze manier zou Apple de voordeligste prijs bedwingen.

Ook de Amerikaanse multimediaspecialist Flashpoint Technology claimt in opdracht van Apple recht te hebben op verschillende patenten, onterecht volgens Kodak. "Apple en Flashpoint zoeken manieren om te profiteren van de zwakke financiële positie waar Kodak in verkeert, welke zal verslechteren als schuldeisers geen waarde kunnen halen uit de patenten", zo verklaart het bedrijf.

Begin augustus verwacht Kodak de patenten te veilen, waarbij de winnende bieder op 13 augustus bekend wordt gemaakt. Momenteel loopt er tevens een rechtszaak van Apple tegen Kodak waarin Kodak wordt aangeklaagd voor het gebruik van verschillende patenten van Apple. Vandaag besloot de rechter dat deze rechtszaak doorgang zal vinden, ondanks Kodaks zwakke financiële status. Kodak had de rechter verzocht om de rechtszaak te laten vallen, maar de rechter stemde hier niet mee in.

Bron:Reuters