De oprichter van de website Megaupload die vorige week werd gearresteerd wegens deelname aan een criminele organisatie en internetpiraterij stelt onschuldig te zijn. Hij heeft via zijn advocaat aan de rechtbank van Nieuw-Zeeland laten weten op borgtocht vrijgelaten te willen worden.

Kim Schmitz, de oprichter van Megaupload die inmiddels door het leven gaat als Kim Dotcom, wordt ervan beschuldigd miljoenen dollars te hebben verdiend aan het illegaal verspreiden van auteursrechtelijk beschermd materiaal, waaronder films, muziek en software.

Hoewel de man duidelijk enorm veel geld heeft verdiend met Megaupload en er ook zeker sprake is van het delen van illegaal materiaal stelt hij zelf gewoon online opslagruimte te verkopen. Gebruikers kunnen zelf bepalen wat ze hierop zetten.

Inmiddels zijn er vier verdachten aangehouden op verzoek van de FBI en loopt er een verzoek dat deze allemaal worden uitgeleverd aan de VS om ze daar te berechten. Een rechter in Nieuw-Zeeland zal moeten bepalen of de verdachten worden uitgeleverd.

Vorige week werd er een invl gedaan in het landhuis van de oprichter van Megaupload in Nieuw-Zeeland. Daarbij werden onder meer spullen van de oprichter in beslag genomen, waaronder 20 exclusieve auto’s, maar ook werd de website Megaupload uit de lucht gehaald. Een groot deel van de website van Megaupload werd gehost door Leaseweb, een grote hostingpartij uit Haarlem waar ook Techzine diensten afneemt.