1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het advocatenkantoor dat Google in handen heeft genomen om het internetbedrijf bij te staan in patentrechtzaken, blijkt naast Google ook voor een patent troll te werken dat Android-fabrikanten juist aanklaagt. Het is dan ook begrijpelijk dat Google laaiend is op het advocatenkantoor.

Google is al sinds 2008 een trouwe klant bij advocatenkantoor Pepper Hamilton. De medewerkers van dit kantoor helpen Google bij het opstellen, registreren en verdedigen van ongeveer 50 patenten, 12 daarvan hebben betrekking op Android.

Onlangs bleek dat het advocatenkantoor patent troll Digitude Innovations LLC vertegenwoordigt. Dit bedrijf verdient zijn geld door patenten op te kopen en Android-fabrikanten vervolgens aan te klagen wegens patentinbreuk. Digitude dwingt hen dan om een flinke schadevergoeding op te hoesten of licentiekosten te betalen. Het bedrijf heeft onlangs een aantal patenten van Apple overgenomen en sleept hiermee Android-fabrikanten voor de rechter, waaronder HTC en Samsung.

Google heeft in reactie op het nieuws een aanklacht ingediend tegen het advocatenkantoor. Volgens het internetbedrijf komt erop neer dat "Pepper Hamilton zijn eigen klant van patentinbreuk beschuldigt", aldus de aanklacht. Google eist dan ook dat het advocatenkantoor terugtreedt in de lopende rechtszaken waarin het Digitude Innovations LLC vertegenwoordigt.

Ook deskundigen zijn niet te spreken over deze gang van zaken. Het is niet loyaal naar Google toe, maar wekt eveneens de indruk van belangenverstrengeling omdat Google vertrouwelijke informatie heeft overlegt aan het advocatenkantoor.