1 min

Een advocatenkantoor heeft Google aangeklaagd voor het meeleveren van eigen applicaties in Android. Android-fabrikanten worden door Google gedwongen om de eigen apps voor te installeren. De Amerikaanse aanklager is van mening dat de Google-applicaties een anti-competitieve werking hebben.

De class action-rechtszaak is aangespannen voor twee Android-gebruikers die vinden dat het beter was geweest als hun smartphone van HTC en Samsung zonder de apps werd geleverd. Google zou concurrentie in de weg staan door fabrikanten de eigen applicaties voor te laten installeren.

Daarvan zou de zoekgigant zelf bovendien ook flink profiteren: "Des te meer je een product gebruikt, hoe beter het kan worden. Google probeert concurrenten niet op een legitieme manier te verslaan, maar zet ze buitenspel."

In een reactie laat Google weten niet schuldig te zijn: "Iedereen kan Android zonder Google gebruiken en Google zonder Android. Sinds de introductie van Android is het aanbod van smartphones tegen lagere prijzen vergroot."

In de Europese Unie loopt een soortgelijke zaak tegen Google, aangespannen door onder andere Microsoft en Oracle. De aanklagers beschuldigen Google van machtsmisbruik en concurrentievervalsing. Uit documenten uit die rechtszaak blijkt dat Google fabrikanten financieel tegemoet komt om de eigen apps voor te installeren.