2min

Tags in dit artikel

, , ,

De Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Apple en Samsung samen om de tafel moeten gaan zitten om een schikking te treffen. Beide partijen klagen elkaar over en weer aan wegens patentinbreuk of het schenden van het modelrecht. Hiermee wil de rechtbank proberen een einde te maken aan alle rechtszaken.

Volgens een document dat de Amerikaanse rechtbank heeft gepubliceerd hebben beide partijen 90 dagen de tijd om met elkaar in gesprek te gaan. De onderhandelingen over een mogelijke schikking zullen plaatsvinden onder het toeziend oog van rechter Joseph Spero. Tim Cook zal namens Apple deelnemen aan de onderhandelingen, CEO Choi Gee-Sung zal Samsung vertegenwoordigen.

Apple en Samsung hebben in meer dan 10 landen wereldwijd rechtszaken lopen. Zo meent Apple dat de Galaxy Tab 10.1 een ‘slaafse kopie’ is van de iPad 2. Daarover zijn onder meer hier in Nederland en bij onze oosterburen rechtszaken gevoerd. In totaal zou Samsung zeker 10 smartphones en 5 tabletmodellen hebben afgeleid van de iPhone en iPad. Samsung beschuldigt Apple op haar beurt van patentinbreuk. De iPhone 4S zou drie verschillende patenten schenden die in bezit zijn van Samsung, zonder dat Apple daarvoor betaalt.

Om een einde aan deze gang van zaken te maken hebben Apple en Samsung ermee ingestemd om plaats te nemen aan de onderhandelingstafel. De kans dat het wereldwijd juridisch worstelen binnenkort voorbij is en er een schikking komt is nu een stuk groter. Hoe groot de kans is dat er een schikking komt is echter moeilijk te voorspellen, het is ook goed mogelijk dat de partijen er niet uitkomen en het circus nog een hele tijd doorgaat.

Op 30 april zullen Apple en Samsung gezamenlijk een verklaring afleggen over de voortgang van onderhandelingen.