2min

Tags in dit artikel

,

Greg Abbott, een advocaat van de rechtbank van de Amerikaanse staat Texas, heeft aangegeven dat Google ongewenst gegevens heeft achtergehouden om een onderzoek te dwarsbomen. Het onderzoek betrof het vraagstuk of Google haar monopoliepositie op de zoekmarkt misbruikte.

De staat Texas heeft al sinds twee jaar een antitrust-onderzoek lopen tegen Google. Er zijn nog minstens vijf andere staten waarin een dergelijk onderzoek gaande is terwijl ook de Federal Trade Commission en de antitrust-toezichthouders van Europa zich verdiepen in de zaak. Google wordt er van verdacht dat het haar invloedrijke positie misbruikt om advertentiekosten omhoog te stuwen, wat Google’s omzet vergroot.

Google moet in dergelijke zaken allerlei data overdragen aan de onderzoekende partijen, het gaat dan bijvoorbeeld om interne e-mails en documenten welke de strategie van het bedrijf en haar leidinggevenden kunnen verklaren. Vooralsnog lijkt Google echter te weigeren om zo’n 14.500 documenten daterend van juli 2010 tot mei 2011 te overhandigen aan de Texanen. Abbott heeft deze week een formeel verzoek ingediend bij de rechtbank van Texas, om alsnog aan de documenten komen. Google weigert de documenten over te dragen omdat ze zouden vallen onder de bescherming van communicatie met de eigen advocaat zouden vallen. Abbott verdenkt Google er echter van dat het onterecht documenten wil beschermen onder deze regel.

Google reageerde donderdag op de beweringen van Abbott door te melden dat het bedrijf een goede burger is. ‘We hebben honderdduizenden documenten gedeeld met de advocaat van de rechtbank van Texas. Daarnaast zullen we graag meewerken met het beantwoorden van vragen over onze handelswijze.’