2min

Eurocommissaris Joaquin Almunia, verantwoordelijk voor de mededingingszaken in Brussel, is niet tevreden over de schikking die Google heeft voorgesteld om de antitrustzaak die tegen het bedrijf loopt te schikken. Concurrenten van Google hebben namelijk geklaagd dat Google zijn machtspositie misbruikt om zoekresultaten te manipuleren en concurrentie te dwarsbomen.

De Europse commisie is momenteel met Google in gesprek om de zakelijke geschillen op te lossen. Deze kwamen aan het licht na verschillende klachten van directe concurrenten van Google, waaronder Microsoft en vergelijkingssite Ciao.

Volgens Almunia kan de eerlijke concurrentie snel hersteld worden als het met Google tot een mondelinge overeenkomst kan komen. Hij is echter totaal niet tevreden met de voorstellen van Google tot op heden, hij geeft namelijk aan: ”We zijn er nog niet, en het moet duidelijk zijn dat als er geen bevredigende voorstellen worden gedaan op korte termijn, ik genoodzaakt ben verder te gaan met onze formele procedure”.

In mei van dit jaar zou de Europese Commissie al een uitspraak doen in de antitrustzaak tegen Google maar toen werd een schikkingsvoorstel voorgesteld. Google moest zelf met een voorstel komen die de commissie gerust zou stellen. Dit heeft het bedrijf tot op heden nog niet voor elkaar gekregen daarom voert de comissie nu de druk op. Als het komt tot een formele procedure kan Google rekenen op een flinke boete en gaat de EU eisen stellen hoe de producten van Google moeten worden aangepast.

Volgens Microsoft, Ciao en verschillende andere partijen manipuleert Google de zoekresultaten en geeft het de eigen diensten voorrang op de concurrenten. Zo zou Google de websites van prijsvergelijkers flink hebben teruggezet toen het bedrijf kwam met een eigen productvergelijker. Microsoft stelt verder dat Google het voor derde partijen moeilijk maakt om de video’s van YouTube te indexeren. Waardoor Microsoft met zoekresultaten voor video’s moeilijk kan concurreren met Google.