Apple heeft een programma met de naam Blue Sky geïntroduceerd. De bedoeling is dat een aantal uitverkoren werknemers een aantal weken per jaar kunnen werken aan eigen projecten, om zo hun creativiteit te kunnen tonen.

Apple is niet het eerste bedrijf dat met dit idee komt, bij Google is het al langer gebruikelijk dat dit soort creativiteit van eigen werknemers aangemoedigd wordt via allerlei projecten. Bij Google werken medewerkers zo’n 20 procent van de werktijd aan eigen projecten.

Voor Apple, een bedrijf dat volgens strikte protocollen werkt, lijkt dit desalniettemin een enorme stap. The Wall Street Journal meldt dat het één van de veranderingen zijn die de nieuwe CEO, Tim Cook, met zich mee heeft gebracht. Het heeft hem overigens wel een jaar gekost om zijn ideeën door te voeren.

Het is niet bekend welke werknemers deel uit gaan maken van het Blue Sky programma. Wel wist de WSJ te melden dat vertrekkend hoofd van iOS, Scott Forstall, betrokken was bij het programma. Het lijkt er echter niet op dat zijn vetrek invloed heeft gehad op de voortgang van Blue Sky.