2min

Vorige week werd duidelijk dat topmannen van verschillende bedrijven voor de rechtbank moeten verschijnen vanwege verdenkingen over kartelvorming. De bedrijven zouden afgesproken hebben om elkaars personeel niet over te nemen. Uit geopenbaarde e-mails van Steve Jobs, voormalig CEO van Apple, blijkt dat hij dreigde met het aanspannen van rechtszaken.

De aangeklaagde bedrijven hebben getracht om de e-mails niet te openbaren, maar rechter Lucy Koh stemde hier niet geheel mee in. Doordat Koh een gedeelte van de communicatie openbaarde kwamen details over communicatie tussen Apple en Palm naar boven.

De inmiddels overleden Jobs schreef naar Edward Colligan, voormalig CEO van Palm, dat Apple een rechtszaken om patenten zou starten tegen Palm als er geen einde kwam aan de werving van personeel van Apple. Hierbij gaf Jobs ook aan dat er sprake was van een asymmetrische verhouding in de financiën van Apple en Palm, waarmee waarschijnlijk gedoeld werd op de beperkte mogelijkheden van Palm. Apple en HP, de huidige eigenaar van Palm, hebben nog geen reactie gegeven.

Ook Google werd door Jobs benaderd over het werven van personeel. Hier bestaat echter weinig bewijs voor omdat Eric Schmidt, Google’s voormalig CEO, aangaf dat hij deze zaak liever onder vier ogen besprak. "Ik zou dit liever mondeling bespreken omdat ik geen papieren bewijzen achter wil laten waarvoor we later aangeklaagd kunnen worden."

In februari moeten Eric Schmidt, Paul Otellini en Tim Cook voor de rechter verschijnen om te getuigen in de rechtszaak over personeelsafspraken. De laatste twee zijn de huidige CEO van respectievelijk Intel en Apple.