2min

Tags in dit artikel

, ,

De komst van de iPad 5 met een 64 bit-processor zou volgens analist Chris Whitmore van de Deutsche Bank weer meer druk leggen op de markt van de desktopcomputers.

Volgens de analist zal de komende generatie 64 bit iPads een negatief gevolg hebben voor de verkoop van PC’s. De verkoop zal naar verwachting met 10 procent dalen in 2013 en met 8 procent in 2014. Deze schattingen lagen aanvankelijk op een daling van respectievelijk 8 procent en 6 procent.

In de verwachting van de Deutsche Bank wordt aangegeven dat de iPads zich verder blijven ontwikkelen en hierdoor de verkoop van PC’s in 2014 en 2015 verder onder druk zal worden gezet. Door de 64 bit-architectuur zouden steeds diepgaandere applicaties worden ontwikkeld. Daarentegen zou de ontwikkeling van de PC’s minder spectaculairs te wachten staan.

Whitmore doelt hier met name op de komende iPad 5 en iPad Mini, welke naar verluidt beide zullen worden uitgerust met een 64 bit-Apple A7-processor. Het gebruik van tablets zou steeds meer de norm worden in een huishouden, in plaats van een aanwezige desktopcomputer.

PC-verkopers zullen zich proberen te wapenen tegen de opkomst van de Apple-producten met 64 bit A7-processors door het promoten van ultrabooks uitgerust met besturingssysteem Windows 8. Hierbij zal de prijs naar verwachting worden genivelleerd met die van tablets. Whitmore gaat hier uit van een gemiddelde verkoopprijs van maximaal 500 dollar, omgerekend zo’n 368 euro.

Hier wordt momenteel al op ingespeeld door de nieuwe Windows 8.1-ultrabooks te promoten als hybride tablet-laptops, die het beste van deze twee combineren.