De 64bit-processor die in de iPhone 5S en de nieuwe iPads terug te vinden is, heeft voor paniek gezorgd in de industrie. Dat geeft een Qualcomm-medewerker aan. Veel bedrijven dachten dat 64bit-processoren nog niet nodig waren. Apple laat zien dat er vraag naar is.

Een medewerker van Qualcomm heeft in een interview aangegeven dat het feit dat Apple een 64bit-processor gebruikt in de iPhone 5S (review), de iPad Air (review) en iPad mini 2 (review), voor paniek heeft gezorgd binnen de industrie. Andere bedrijven zagen het gebruik van de processoren niet aankomen en verwachtten dat het nog lang zou duren voordat er vraag naar zou komen.

In eerste instantie heeft Qualcomm publiekelijk aangegeven dat het gebruik van een 64bit-processor slechts een marketingtruc van Apple was. De woordvoerder die dit publiekelijk aangaf was Anand Chandrasekher, toentertijd marketinghoofd bij Qualcomm. Inmiddels is Chandrasekher van zijn positie gehaald en is Qualcomm teruggekomen op zijn verklaring.

Qualcomm heeft enkele dagen geleden de eerste eigen 64bit-processor aangekondigd. Deze Snapdragon 410-processor zal gebruikt worden voor goedkopere toestellen, vanaf de tweede helft van volgend jaar. Ook Samsung is bezig met een 64bit-processor. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid in de toekomst in de vlaggenschepen van het bedrijf gebruikt worden.

Het is voor de markt op dit moment belangrijk om mee te gaan in de verandering die Apple teweeg heeft gebracht. Consumenten zullen zich over laten halen om over te stappen op een 64bit-processor. Voor consumenten speelt het idee: "32bit meer, dat wil ik ook."

Volgens de medewerker van Qualcomm zijn de voordelen van een 64bit-processor op dit moment nog niet merkbaar. Toch begrijpt hij wel waarom Apple ervoor heeft gekozen. "Apple is zijn apparaten klaar aan het maken voor een toekomst met nieuwe versies van iOS en apps die gebruikmaken van de nieuwe mogelijkheden van de 64 bit-processor."