2min

De eerste helft van dit jaar waren de financiële cijfers van Google minder gunstig dan verwacht. Het afgelopen kwartaal lijkt het internetbedrijf echter weer boven verwachting te presteren. Met een omzet die hoger is dan aanvankelijk door analisten werd verwacht, blijkt alleen het overgenomen Motorola nog een blok aan het been.

Het marktaandeel van Google Search heeft geen grote opleving meegemaakt. Dit is mede te wijten aan het verschijnsel dat de desktopcomputer steeds vaker wordt vervangen voor een tablet of smartphone. Als die geen Android draaien, is de kans groot dat er een andere zoekmachine als standaard staat ingesteld.

Het tweede kwartaal dit jaar is de zogenaamde Google’s cost-per-click, een meetgraad voor de populariteit voor het adverteren bij Google, gedaald met zes procent. Het afgelopen derde kwartaal is deze opnieuw met vier procent gedaald. Hier staat echter tegenover dat het totaal aantal keren dat er op een advertentie op een aan Google-gerelateerde site is geklikt, het afgelopen jaar is toegenomen met 26 procent.

Mede hierdoor heeft Google in het derde kwartaal boven verwachting gepresteerd. Aanvankelijk gingen analisten uit van een omzet van 14,8 miljard dollar en een winst per aandeel van 10,34 dollar. In werkelijkheid realiseerde Google een omzet van 14,98 miljard dollar, omgerekend zo’n 11,01 miljard euro en een winst per aandeel van 10,47 dollar, omgerekend zo’n 7,70 euro.

Volgens analist Colin W. Gillis van BGC, is de daling van de groei van de kernactiviteiten van Google de oorzaak van veranderingen in strategie bij Google. Zo worden er door Google steeds meer projecten en nieuwe producten gelanceerd. Hieronder valt te denken aan de verwachte smartwatch en Google’s mobiele besturingssysteem Android.

De overname van fabrikant Motorola door Google in 2011 blijkt een blok aan het been voor het bedrijf. Nadat eerder enkele stevige interne hervormingen werden ingevoerd, blijft Motorola tot nog toe voor rode cijfers zorgen.