2min

Steve Ballmer heeft aangegeven dat hij Windows Longhorn/Vista ziet als zijn grootste fout als CEO van Microsoft. Dit blijkt uit een interview dat Mary Jo Foley van ZDnet hield met de CEO van Microsoft, die binnenkort zal aftreden.

Steve Ballmer geeft aan dat hij Longhorn, de codenaam van Windows Vista, ziet als zijn grootste fout gedurende zijn loopbaan als CEO van Microsoft. Het besturingssysteem had veel eerder uit moeten komen dan dat het uiteindelijk deed.

Ballmer verklaarde dat hij Longhorn als zijn grootste fout zag omdat "het product niet alleen niet erg goed was, maar het ook vijf of zes jaar duurde voordat het klaar was om te lanceren. Hierdoor hebben we een periode gehad van zeven of acht jaar waarin een deel van de beste mensen die we in dienst hebben bezig was met een product dat nooit echt goed is geworden. We hebben weinig vooruitgang geboekt in acht jaar en er waren andere dingen waar deze mensen mee bezig hadden kunnen zijn, zoals telefoons."

Ballmer geeft aan dat hij persoonlijk verantwoordelijkheid neemt voor de problemen met Longhorn/Vista en dat Microsoft de afgelopen vijf of zes jaar bezig is geweest met "het echt weer kunnen inhalen" van het falen van het besturingssysteem.

Behalve spijt van Longhorn/Vista is Ballmer ook niet tevreden over het feit dat Microsoft zo lang geen wist heeft gemaakt op de hardware van de Xbox. De CEO geeft aan dat het bedrijf pas sinds enkele jaren winst op de hardware maakt. Er had voor gekozen kunnen worden om de console goedkoper te maken, maar uiteindelijk is de manier waarop de hardware nu geld verdient een flinke toegevoegde waarde. De topman van Microsoft geeft ook aan dat hij trots is op de manier waarop de Xbox One "bijna een volledig Windows-systeem aanbiedt."

In 2008 is Microsoft in gesprek geweest met Yahoo over een overname van de website. Uiteindelijk zijn de besprekingen tussen de twee bedrijven stukgelopen. In het Interview met Foley geeft Ballmer aan dat "het maar goed is dat we het niet hebben gekocht, omdat de markt ingestort is. Het zou echt raar zijn als we het toentertijd hadden overgenomen."