In een kwartaal tijd heeft BlackBerry een verlies van 4,4 miljard dollar geleden. Dat het niet goed ging met het Canadese bedrijf was al een understatement, maar het verwachte verlies was niet zo hoog ingeschat.

BlackBerry had een omzet van 1,2 miljard dollar, wat ook aanzienlijk lager is dan de 2,7 miljard dollar van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten rekenden op een omzet van 1,60 miljard dollar. Het verlies van 4,4 miljard dollar is te wijten aan een grote afschrijving en verschillende andere eenmalige kosten.

Die afschrijving bedraagt 2,6 miljard dollar en betreft BlackBerry 10 apparaten en andere zaken gerelateerd aan het mobiele besturingssysteem dat meer en meer op een flop lijkt. BlackBerry geeft aan dat de meeste verkochte smartphones in het afgelopen kwartaal voorzien waren van BlackBerry 7, dat uit 2011 dateert.

De verkoop van BlackBerry-toestellen was eveneens een fiasco, waar in het derde kwartaal van 2012 nog 6,9 miljoen smartphones verkocht werden, waren dat nu 1,9 miljoen stuks. BlackBerry gaf eerder ook aan hoeveel gebruikers het heeft, maar dit cijfer blijft bij de meest recente kwartaalcijfers achterwege, wat ongetwijfeld eveneens geen goed teken is.

Er is ook positief nieuws; BlackBerry heeft een vijfjarig contract met Foxconn getekend, waarbij de laatstgenoemde zal helpen bij de ontwikkeling van een aantal BlackBerry-apparaten. Foxconn zal de producten bovendien produceren. Bij deze samenwerking wordt gericht op opkomende markten, met Indonesië als uitgangspunt.