1 min

Motorola heeft in het weekend bekendgemaakt dat de eigen fabriek in Texas gesloten zal worden. Motorola liet hier de Moto X assembleren, waardoor een predikaat Made in America op het toestel kon prijken. Er zijn zo’n 700 arbeiders werkzaam in de Texaanse fabriek.

De fabriek zal voor de jaarwisseling definitief de deuren sluiten. Daarmee wordt de toekomst van de aanpasbare smartphone wat twijfelachtig: Motorola was vooralsnog de drijvende kracht achter dit principe. Google werkt echter aan een veel ambitieuzer project waarbij vrijwel alle onderdelen van een toestel naar eigen inzicht aan te passen zijn.

Het sluiten van de Texaanse fabriek heeft wellicht ook het één en ander te maken met Motorola’s nieuwe eigenaar. Zo’n vier maanden geleden werd duidelijk dat Google een overeenkomst met het Chinese Lenovo had gesloten voor de overname van Motorola. Daardoor komt het Amerikaanse bedrijf in Chinese handen.

De productie van de aanpasbare Moto X (review) wordt volgens The Wall Street Journal overgeheveld naar onder andere Brazilië en China. Het is echter onduidelijk of het toestel nog steeds aan te passen zal zijn met de Moto Maker-software.

Motorola legde bij de aankondiging van de Moto X veel aandacht op de herkomst van het toestel. Designed, engineered and assembled in the USA, vermeldde Motorola op marketingmateriaal. Motorola hoopte het toestel daarmee aantrekkelijker te maken voor Amerikanen, maar de Moto X werd geen doorslaand succes.