2min

De CEO van Google, Larry Page, heeft besloten om een flink aantal van zijn taken onder te brengen bij Sundar Pichai. Pichai is al een topman bij Google en is verantwoordelijk voor Android, Chrome en Google Apps, maar hij krijgt daar nu ook nog Research, Search, Maps, Google+, Commerce, Ad Products en Infrastructure bij. Page wil zich meer toeleggen op het grote geheel en dat lukt niet als hij wordt bedolven onder rapporten van elk afzonderlijk Google-onderdeel.

Voor Pichai betekent het opnieuw een promotie binnen Google. Een promotie die hij misschien ook wel verdient. Hij is een van de snelstgroeiende topmensen binnen Google en werd zelfs gelinkt aan Microsoft, toen het bestuur een nieuwe CEO zocht. Pichai heeft nu een groot aantal extra verantwoordelijkheden gekregen, binnen de producten die Pichai erbij heeft gekregen zijn recent zes managers aangesteld, die leggen nu geen verantwoording meer af aan Page, maar aan Pichai.

Voor Page betekent het dat hij een stuk minder taken heeft gekregen en dat lijkt de bedoeling te zijn. Page is altijd bang geweest dat Google niet meer zo snel zou innoveren naarmate het bedrijf groter zou worden. Dat remmende gevoel had hij in zijn huidige functie, omdat hij werd bedolven onder allerlei rapporten van elk product. Page wil nu meer afstand nemen en het grote plaatje overzien. Daarnaast blijft hij zich wel actief bemoeien met de grote zakelijke en financiële aspecten van Google en met de afdelingen Access and Energy, Nest, Calico, Google X, Corporate Development, Legal, Finance en Business.

Voor de oplettende lezer komt YouTube niet voor in dit verhaal en dat klopt: YouTube is een onafhankelijke dochteronderneming van Google en wordt geleid door CEO Susan Wojcicki. Daar komt geen verandering in. Verder wordt Motorola niet genoemd in het verhaal, waarschijnlijk omdat deze dochteronderneming op korte termijn wordt overgedragen aan Lenovo.