2min

Larry Page, een van de oprichters van Google wordt per 4 april weer de hoogste baas van Google. Page wil Google ook duidelijk op zijn eigen manier gaan leiden, hij begint met een flinke schoonmaak in het aantal lopende projecten, daarnaast heeft hij als doel om de sfeer uit de begintijd van Google terug te halen en Google sneller te laten innoveren.

In de beginperiode van Google was Page ook al de hoogste baas bij Google, maar stond zijn functie in 2001 af aan Eric Schmidt. Een man met veel meer ervaring en die de afgelopen jaren veel voor Google heeft gedaan. Page heeft in die jaren veel kunnen leren en is nu klaar om zelf de leiding weer op zich te nemen. In zijn beginjaren gaf hij leiding aan ongeveer 200 mensen, nu moet hij dat gaan doen aan 24.000 mensen. Het belangrijkste is dat de sfeer uit de begintijd terug komt aldus Page.

Page gaat om te beginnen uitzoeken wat er allemaal aan projecten binnen het bedrijf loopt. Wat interessant is en wat wellicht gewoon geschrapt moet worden. Om daar geen bureaucratisch en tijdrovend karwei van te maken heeft Page een oplossing bedacht. Hij heeft al zijn productmanagers gevraagd om hem een e-mail te sturen waarin zij in maximaal 60 woorden uitleggen waar ze mee bezig zijn. Ook zou hij in de e-mail hebben aangegeven dat hij verwacht dat alle managers een pitch over hun project doen. Binnen het bedrijf gaat men er vanuit dat Page op basis van die pitch gaat beslissen of een project doorgang vindt of wordt gestaakt.

Volgens de Wall Street Journal geeft Page de voorkeur aan slechts enkele productlijnen. Dat zijn de grafische advertenties, Android, YouTube en Google Apps. Het grootste gedeelte van de 30 miljard dollar aan omzet van vorig jaar komt nog altijd binnen via de advertenties van de zoekmachine.

Ook wil page de werksfeer weer terug brengen naar hoe het in het begin was. Volgens Page innoveerde Google toen veel sneller en kwamen er meer goede ideeën boven tafel. Daarom houdt Page voortaan elke middag een werksessie met andere topmannen in het bedrijf. Deze sessie vindt plaats buiten de kantoren op open en benaderbare ruimtes. Werknemers worden ook gestimuleerd om daarheen te komen met vragen en voor kort overleg.

De topmannen die verplicht aanwezig moeten zijn bij deze werksessies zijn topjurist David Drummond, productenbaas Jonathan Rosenberg, ontwikkelmanager Jeff Huber en natuurlijk YouTube-topman Salar Kamangar.

Daarnaast is Page aan het kijken of de los opererende divisies van Google wel goed functioneren of dat ze niet worden belemmerd. Dit zijn divisies als Google Apps, YouTube en Android. Page wil weten of zij goed en snel kunnen reageren op marktomstandigheden en of ze daarbij tegen barrières aanlopen die hij wellicht kan oplossen. Op die manier kan Google sneller innoveren.