2min

Deze week heeft het kabelbedrijf Monster een rechtszaak tegen Beats en oprichters Dr. Dre en Jimmy Iovine bij de rechtbank van Noord-Californië ingediend. Monster is van mening dat de aangeklaagde partij zich schuldig heeft gemaakt aan bedrog.

Monster was tot enkele jaren terug een partner van Beats en hielp bij de ontwikkeling, productie en verkoop van producten. De manier waarop de twee partijen uit elkaar zijn gegaan zint Monster echter niet, met als gevolg dat nu een rechtszaak is aangespannen.

Volgens de aanklacht hebben Dr. Dre en Jimmy Iovine zakelijke details achtergehouden, ook zouden Monster en CEO Noel Lee langzaamaan de deur uitgewerkt zijn nadat hun waardevolle kennis uitgebuit was. Beats werd in 2014 overgenomen door Apple voor 3 miljard dollar.

Terwijl de oprichters van Beats miljoenen verdienden, had Monster juist miljoenen verloren aan alle investeringen die het bedrijf voor de samenwerking had gedaan. Had Lee zijn originele aandeel van vijf procent nog in bezit gehad, dan was dit 100 miljoen dollar waard geweest door de overname van Apple.

Monster beschuldigt Beats er ook van dat het dit soort praktijken op grotere schaal inzet. Beats vertoont volgens Monster "patronen van en praktijken waarbij artiesten, bedrijven, ondernemers en ontwikkelaars worden gelokt met de belofte dat er gezamenlijk een band wordt opgebouwd", waarna de partner vervolgens weer snel naar buiten wordt gewerkt als waardevolle kennis over zaken als bevoorrading, distributie en productie alsook intellectueel eigendom is ontfutseld.

Volgens Monster ging het in hun specifieke geval fout toen Beats een contract tekende met smartphonemaker HTC. Monster was hier naar eigen zeggen niet van op de hoogte, ondanks de garantie dat Lee als aandeelhouder nieuwe investeringen zou mogen weigeren. Een maand later besloot Beats om Monster geheel weg te werken en van HTC een grootaandeelhouder te maken. Inmiddels heeft HTC dat aandeel weer verkocht.

Vervolgens zou Beats zelfs de aanval op Monster hebben geopend. Bij de CES in 2012 en 2013 zou bijvoorbeeld door vertegenwoordigers van Beats worden gedreigd om producten terug te trekken, als op de stand van distributeurs en verkopers ook producten van Monster aanwezig zouden zijn. Daardoor moesten deze partijen een keuze maken tussen Beats en Monster. Saillant detail hierbij is dat deze partijen juist in aanraking kwamen met Beats dankzij de contacten die Monster voor ze legde.

Beats heeft vooralsnog niet gereageerd op de aantijgingen van Monster.