2min

Volgens Forbes gaat er in de komende weken een bloedbad plaatsvinden bij techgigant IBM. Het bedrijf zou een grote reorganisatie gepland hebben waarbij 26 procent van de arbeidsplaatsen wordt geschrapt, dat komt neer op 110.000 arbeidsplaatsen. Het zou de grootste reorganisatie in de geschiedenis zijn.

IBM zelf heeft de reorganisatie nog niet bevestigd, maar Forbes is over het algemeen geen uitgever die onwaarheden publiceert. De kans dat er een reorganisatie aankomt lijkt daarmee min of meer bevestigt, of de reorganisatie ook zo groot is als Forbes beweerd zal moeten gaan blijken.

Het schrappen van 110.000 arbeidsplaatsen is een gigantische operatie en volgens Forbes zullen de grootste klappen in de Verenigde Staten gaan vallen. Vanaf volgende week zouden managers de opdracht gaan krijgen om het personeel waarvoor zij verantwoordelijk zijn te gaan bellen om ze het slechte nieuws te vertellen. Enkele uren daarna krijgen de werknemers een pakketje afgeleverd met de papierwinkel waarin alles staat uitgelegd.

Intern wordt deze reorganisatie "Project Chrome" genoemd en zal flink wat effect gaan hebben op de techgigant. Eén op de vier IBM-werknemers kan gaan uitkijken naar een nieuwe baan. Vooral op de mainframe- en opslagdivisies zullen flink wat ontslagen gaan vallen.

Volgens Forbes zal deze reorganisatie ervoor zorgen dat de financiële cijfers van IBM er de komende kwartalen weer rooskleuriger uit gaan zien, maar het echte probleem wordt volgens hen niet opgelost. IBM verliest namelijk elk kwartaal klanten terwijl er geen nieuwe voor in de plaats komen, Forbes omschrijft het als het verliezen van een Lufthansa-formaat klant elke zes weken. Daarmee wil Forbes benadrukken dat de klanten die weglopen geen kleine jongens zijn.

Verder stelt Forbes dat nieuwe divisies buiten schot zouden blijven bij de reorganisatie, de divisies die verantwoordelijk zijn voor het verkopen van CAMMS (Cloud, Analytics, Mobile, Social en Security).