Veel providers hebben kenbaar gemaakt dat ze per direct stoppen met het verzamelen van gegevens van klanten volgens de bewaarplichtwetgeving. Ze stoppen hiermee omdat vanmorgen de rechtbank in Den Haag deze wet ongeldig heeft verklaard. Het is nu aan de Tweede Kamer om met een nieuwe wet te komen of om de Staat in beroep te laten gaan tegen deze uitspraak.
Er was al enige tijd discussie over de bewaarplichtwetgeving in Nederland, nadat het Europese Hof besloot om de Europese regels omtrent de bewaarplicht ongeldig te verklaren. Voormalig Minister van Jusitie, Ivo Opstelten, vond dat de Nederlandse wetgeving wel door de beugel kon, al presenteerde hij wel een aanpassing voor de wet waarbij inzage in de gegevens getoetst moest worden door een rechter.
Die nieuwe wet heeft de Tweede Kamer echter nooit gehaald en inmiddels is Opstelten ook van het toneel verdwenen. Hierdoor besloot de rechtbank in Den Haag vanmorgen om de hele Nederlandse bewaarplichtwetgeving ongeldig te verklaren omdat die een inbreuk zijn op onze privacy en er te weinig grenzen aan zitten. Providers hebben deze uitspraak van dichtbij gevolgd en hebben nu massaal gereageerd.
Diverse providers zijn per direct gestopt met het verzamelen van klantgegevens. Zowel KPN inclusief (Hi, Telfort en XS4All) als Vodafone laten weten dat er niet langer gegevens worden verzameld. De systemen zijn uitgeschakeld en de providers wachten af hoe de politiek hierop gaat reageren. De verzamelde data wordt door alle providers nog niet verwijderd omdat ze eerst willen weten wat de Staat van plan is. Als de Staat besluit in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak moeten de providers mogelijk weer data gaan verzamelen tot er een uitspraak volgt. Een andere optie is dat de Tweede Kamer snel met voorstellen komt voor nieuwe wetgeving.