Microsoft neemt technologie Surface Pen over van N-Trig

Microsoft heeft de technologie die in de Surface Pen zit overgenomen van N-Trig, ook zouden verschillende werknemers van N-Trig de overstap maken naar het bedrijf uit Redmond, om de pen verder door te ontwikkelen. Microsoft en N-Trig werken al jaren samen aan de Surface Pen, maar Microsoft wilde de technologie kennelijk in huis halen om deze zeker te stellen.

Microsoft levert bij zijn Surface Pro-modellen al jaren een digitale pen mee waarvan de mogelijkheden elk jaar flink worden uitgebreid. De pen werd ontwikkeld door het bedrijf N-Trig, maar de technologie van de pen is nu overgenomen door Microsoft. Eerder ging er al het gerucht dat Microsoft het hele bedrijf N-Trig had ingelijfd voor minimaal 200 miljoen dollar, maar nu blijkt het puur en alleen om de pen-technologie van de Surface Pro 3 (review) te gaan. Microsoft zou daarvoor zo’n 30 miljoen dollar hebben betaald.

Microsoft wil met het overnemen van de technologie waarschijnlijk voorkomen dat de technologie ook beschikbaar komt voor concurrenten. Nu het de techniek volledig in handen heeft kan het zich blijven onderscheiden met de Surface Pro-tablets. Microsoft zal binnenkort meer informatie bekendmaken wat de plannen zijn met de pentechnologie, waarbij de grote vraag is of we deze in meer producten gaan terugzien, bijvoorbeeld bij de nieuwe phablet?

De pen die is meegeleverd bij de Surface Pro 3 werkt nauw samen met Windows 8 en straks ook met Windows 10. Door op de knop te drukken wordt standaard OneNote opgestart, maar dit is ook aanpasbaar naar een andere applicatie. Verder kan er met de pen worden geschreven en getekend en detecteert de pen hoe hard je druk en hoe schuin je de pen houdt.