Laptop-fabrikanten zien verkoopcijfers instorten

De pc-markt verkeert nog steeds in erbarmelijke staat, nu is het Digitimes dat op basis van eigen onderzoek weet te melden dat de verkoopcijfers van de laptop-fabrikanten opnieuw zijn ingestort. De grootste klappen vallen bij de fabrikanten Acer en Asus volgens de website.

In april schreven we al dat de onderzoeksbureaus Gartner en IDC allebei negatief gestemd waren over de pc-markt en dat deze met 5,2 of 6,7 procent was gedaald afhankelijk van welk onderzoeksbureau je wil geloven. Waar beide bureaus het over eens waren was dat de pc-markt is gedaald tot hetzelfde niveau als in 2009, maar dat was in april, inmiddels is het juni en Digitimes laat weten op basis van eigen onderzoek dat de pc-markt verder is ingestort.

Lenovo en HP zien een stijging van respectievelijk 20 en 40 procent in de laptop verkopen als wordt gekeken naar het verschil tussen mei en april. Als er echter wordt vergeleken met de maand mei in 2014 dan hebben beide fabrikanten te kampen met een lichte daling in verkopen. Voor de fabrikanten Acer en Asus zijn de problemen een heel stuk groter, Acer heeft te kampen met 20 procent en Asus met 40 procent lagere verkoopcijfers in vergelijking tot mei 2014. Dat zal de fabrikanten ongetwijfeld zorgen baren. Dell wist in tegenstelling tot een jaar eerder meer laptops te verkopen, die fabrikant krabbelt weer een beetje op.

Europa heeft overschotten

Het gevolg van deze slechte verkoopcijfers is dat er in Europa een overschot is ontstaan. De verwachtingen lagen immers veel hoger en de fabrikanten willen nu van deze voorraden af en proberen de winkelketens zover te krijgen de laptops tegen dumpprijzen te verkopen. De winkels lopen hier echter niet warm voor omdat zij bang zijn met de voorraden te blijven zitten en voor de kosten op te draaien.

De pc-markt zit echter niet stil, Intel heeft vorige week eindelijk de nieuwe Broadwell-processoren (5e generatie Intel Core processoren) voor desktops en laptops gepresenteerd, waardoor alle modellen die nu te koop zijn binnenkort concurrentie krijgen van nieuwe en snellere systemen. Of dat nog niet erg genoeg is wil Intel in het vierde kwartaal al de Skylake-processoren (6e generatie Intel Core processore) gaan introduceren voor desktop en laptops. Normaliter zit er een jaar tussen zo’n generatie maar de Broadwell-chips hebben flinke vertraging opgelopen.

Windows 10

Normaal gesproken is een nieuwe Windows-versie goed voor een boost op de pc-markt, maar dat effect blijft waarschijnlijk uit nu Microsoft heeft besloten om alle mensen met een Windows 7- en Windows 8-computer gratis te upgraden naar Windows 10. Alles we alles bij elkaar optellen dan is het geen goede periode om een pc-fabrikant te zijn. De technologie gaat met grote sprongen voorwaarts terwijl de consumenten geen pc’s kopen en de voorraad blijft liggen.

Minder componenten

Volgens Digitimes is de vraag naar componenten voor pc’s ook extreem aan het teruglopen omdat de fabrikanten de productie flink hebben teruggeschroefd. Hierdoor kiezen de fabrikanten van componenten ervoor om zich te gaan heroriënteren en de producties aan te passen, zodat ze componenten kunnen leveren voor andere producten zoals smartphones en tablets. De kans bestaat dat dit op de middellange termijn weer gevolgen gaat hebben voor nieuwe laptops, als er minder componenten beschikbaar zijn gaat de prijs kostprijs omhoog en dus ook de verkoopprijs van de laptops.

Bron:DigiTimes