1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Tim Cook, CEO van Apple, heeft de Amerikaanse inlichtingendienst FBI en behandelend rechter in een memo verzocht om niet langer te proberen Apple te dwingen de versleuteling van de iPhone van een terrorist te kraken. Op basis van een wet uit 1789 wordt Apple momenteel tot die handeling gedwongen.

De All Writs Act uit 1789 stelt een rechter in staat om alle mogelijke manieren om informatie te verkrijgen in te zetten. Zodoende wil de rechter dat Apple een speciale versie van iOS met een achterdeurtje bouwt, maar hierdoor worden alle andere iPhones ook beïnvloed. Apple is van mening dat het belang van deze informatie niet opweegt tegen het risico dat onschuldige burgers hierdoor lopen en weigert dus vooralsnog.

CEO Tim Cook stelt nu voor om de All Writs Act terug te trekken en in plaats daarvan een commissie van experts in het leven te roepen, die over dergelijke zaken oordeelt. Door deze commissie zou besproken kunnen worden wat de implicaties op het gebied van privacy en handhaving zijn alvorens een dergelijke maatregel zoals die van de All Writs Act opgelegd wordt.

Apple heeft ook een pagina online gezet waar het eigen standpunt wordt uitgelegd. Hierin stelt het Amerikaanse bedrijf alles dat mogelijk is te hebben gedaan. Hoewel de FBI niet vraagt om een methode om alle iPhones te kraken, zou dat wel precies zijn wat het zou krijgen als Apple eraan zou meewerken. Cook stelt dat het niet mogelijk is om slechts één iPhone te kraken.