Mozilla heeft een deel van het ontwikkelteam van Firefox OS voor smartphones ontslagen. Mozilla heeft besloten te stoppen met Firefox OS voor smartphones en daardoor wordt het team nu een stuk kleiner gemaakt. Firefox OS blijft namelijk wel bestaan maar wordt nu doorontwikkeld als Firefox OS voor Internet of Things.

Mozilla heeft aan The Verge laten weten dat het slechts om een beperkt aan werknemers gaat die moeten vertrekken. Exacte cijfers weigert de ontwikkelaar echter niet te geven, waardoor het onduidelijk is of het gaat om enkele personen of enkele tientallen personen. Mozilla heeft enkele jaren hard gewerkt aan Firefox OS voor smartphones, maar het grote publiek heeft het nooit weten te bereiken met dit besturingssysteem.

Nu gooit Mozilla het over een andere boeg. De stekker is uit Firefox OS voor smartphones getrokken, maar Firefox OS moet nu worden omgebouwd tot het ideale besturingssysteem voor de Internet of Things. De grote vraag is of het bedrijf daarin wel gaat slagen, er zijn namelijk meer kapers op de kust. Zo werken Google, Huawei, Microsoft en Samsung ook aan een dergelijk besturingssysteem.

Het enige voordeel wat Mozilla heeft is dat het kiest voor bestaande technologieën, zo speelde webtechnologieën als HTML en Javascript een grote rol binnen Firefox OS voor smartphones. Dat maakt een besturingssysteem toegankelijk voor veel ontwikkelaars.

Firefox OS zal blijft voorlopig bestaan als besturingssysteem voor smart tv’s en de Internet of Things.