2min

Delta, de eigenaar van Zeelandnet, heeft het zwaar nu de energieprijzen de afgelopen tijd fors zijn gedaald. Hierdoor is het bedrijf genoodzaakt meer kapitaal op te halen, na herstructurering en herkapitalisatie is er nog steeds een te kort en nu gaat het bedrijf onderdelen verkopen, waaronder de internetprovider ZeelandNet.

Delta heeft flink wat bedrijfsonderdelen in de verkoop gezet om geld op te halen, zo wordt de internetprovider ZeelandNet verkocht, maar ook de energiecentrales van Delta staan in de verkoop en de afdeling die energieproducten verkoopt aan consumenten.

De verkoop van Zeelandnet betekent dat er mogelijk een nieuwe partij gaat komen die kabelinternet in Zeeland gaat leveren, de ogen zijn op dit moment vooral gericht op Ziggo. Ziggo biedt al in het grootste deel van Nederland kabelinternet aan, maar de provincie Zeeland ontbreekt in zijn geheel omdat Delta daar het alleenrecht heeft.

Nu ZeelandNet in de verkoop staat zou Ziggo zijn netwerk kunnen uitbouwen en vrijwel landelijk dekkend kunnen worden. Er zijn nog wel een aantal kleinere regio’s waar Ziggo nog niet de dienst uitmaakt maar Zeeland is de grootste ontbrekende factor. Wat ZeelandNet moet kosten is niet bekendgemaakt, ook is nog niet duidelijk of Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, staat te springen om nog een overname te doen in Nederland.

Eind 2014 werd de overname van Ziggo afgerond door Liberty Global en gefuseerd met UPC dat al eigendom was van Liberty Global. Eerder dit jaar werd bekendgemaakt dat Vodafone Nederland en Ziggo nu gaan fuseren in een joint-venture, om samen een echt totaalpakket te kunnen bieden.

De vraag is of die combinatie nu al zover is dat het ook ZeelandNet nog even gaan inlijven, wellicht komen de verkoopplannen van Delta iets te vroeg voor de nieuwe combinatie, want die wacht nog op goedkeuring en de fusie moet nog worden ingezet. Vodafone of Ziggo zou wel kunnen besluiten uit eigen middelen de overname te doen. Of er andere partijen interesse hebben in ZeelandNet is onduidelijk, dat zal mede afhankelijk zijn van de prijs, maar het gebied is uiteindelijk beperkt tot Zeeland.