Overheid VS onderzoekt dodelijk ongeval met zelfrijdende Tesla

In Amerika is een onderzoek gestart naar een ongeluk met een zelfrijdende auto, waarbij de afloop fataal is gebleken. Het betrof een Model S van autofabrikant Tesla.

Het ongeluk gebeurde op 7 mei jongstleden. Tijdens het incident met dodelijke afloop had de bestuurder de Autopilot-functie geactiveerd, waarmee de Tesla op eigen inzicht kan rijden.

De auto belandde bij het ongeluk onder een trailer, doordat deze niet waargenomen werd. Voor zover nu duidelijk is kon dit gebeuren doordat zonlicht werd op zo’n manier werd weerkaatst dat zowel de sensoren als de bestuurder de trailer niet waargenomen hadden. Ook de hoogte van de trailer speelde een rol.

De nabestaanden van de bestuurder hebben condoleances van Tesla ontvangen, volgens de fabrikant betreft het hier een uitzonderlijke situatie. Tesla benadrukt dat dit in combinatie met de Autopilot-functie voor zover bekend het eerste ongeluk met dodelijke afloop is geweest.

Tesla-voertuigen zouden aan de hand van deze functie al meer dan 210 miljoen kilometer hebben afgelegd. De autofabrikant benadrukt dat het gemiddelde van fatale incidenten bij auto’s met een bestuurder op 97 miljoen kilometer

De Amerikaanse autoriteiten nemen de Autopilot-functie nu onder de loep om te zien of deze wel veilig genoeg is. Mocht dit niet zo zijn dan zou Tesla een zeer grootschalige terugroepactie op touw moeten zetten.

Bron:Tesla