Het Japanse autobedrijf Nissan heeft onthuld dat het in zijn nieuwe Serena een zelfrijdfunctie zal installeren. Het systeem is ProPILOT gedoopt en is specifiek voor gebruik op snelwegen en eenbaanswegen bedoeld. In 2017 komt de functie naar Europa, in de Nissan Qashqai.

De techniek is specifiek ontworpen voor snelwegen, waarbij de auto het "sturen, versnellen en remmen" van de bestuurder kan overnemen. ProPILOT kan ingeschakeld worden door middel van een schakelaar die op het stuur geplaatst is.

Het systeem weet volgens Nissan wanneer het moet remmen en wanneer het kan versnellen door een camera voorop de auto. Die camera maakt driedimensionale beelden die vervolgens door software geanalyseerd worden. Die software kan registreren wat andere weggebruikers doen en ziet ook de wegmarkering.

Als het ProPILOT-systeem geactiveerd wordt, kan de gebruikers verder kiezen tussen een snelheid van ‘ongeveer’ 30 tot 100 kilometer per uur. De functie komt eerst naar Japan en is daar al vanaf eind augustus in gebruik te nemen. In Europa moet het systeem vanaf 2017 beschikbaar zijn voor auto’s en vervolgens moet het naar de Verenigde Staten en China komen.

Op dit moment kan het systeem slechts op één rijstrook rijden en houdt het geen rekening met wat er op andere rijstroken gebeurt. Die techniek zal pas in 2018 geïntroduceerd worden. Tot die tijd is het ook niet de bedoeling dat mensen het stuur los laten. Volgens Reuters zal er als de gebruiker dit toch doen na 10 seconden een alarm klinken.

Overigens heeft Nissan ook al onthuld dat het tegen 2020 zo ver wil zijn dat auto’s ook autonoom in stedelijke gebieden en op kruisingen kunnen rijden.