1 min

Google is voor de derde maal in twee jaar tijd aangeklaagd voor machtsmisbruik door de Europese Commissie. De derde zaak wordt aangespannen vanwege misbruik op de advertentiemarkt.

Voor veel mensen staat zoeken op internet gelijk aan Googlen en dat zorgt ervoor dat Google moet oppassen dat er geen misbruik wordt gemaakt van de monopoliepositie die het bedrijf heeft. De Europese Commissie lijkt niet tevreden met Google’s inzet in dit opzicht, getuige de drie zaken rondom machtsmisbruik.

De nieuwste rechtszaak betreft machtsmisbruik op de advertentiemarkt, met Google AdSense Search. Met deze dienst kunnen websites van derden de advertenties van Google in eigen zoekresultaten integreren. Volgens de EC zou Google beperkingen aan deze dienst hebben gesteld, waarmee het bedrijf zijn dominante positie tracht te behouden.

Zo dienden grote afnemers te beloven dat ze op hun website geen advertenties van concurrerende partijen zouden tonen bij de interne zoekresultaten die door Google verzorgd worden. Ook stelde Google eisen aan de positie van de advertenties, alsook het minimale aantal advertenties dat per pagina getoond wordt.

Volgens Margrethe Vestager, eurocommissaris voor mededinging, maakt Google zich al sinds 2006 schuldig aan dergelijke belemmerende praktijken. Google heeft wel onlangs de voorwaarden aangepast waardoor het gelijktijdig gebruik van advertenties van derden breder wordt toegestaan.

De overige zaken gaan over machtsmisbruik met Android en Google Shopping, de prijsvergelijker van de zoekgigant. Laatstgenoemde zaak is overigens aangepast na de vondst van nieuw bewijs, de EC is van mening dat Shopping systematisch voorrang kreeg in Google’s zoekresultaten.