1 min

Vorige week heeft de Zuid-Koreaanse waakhond voor mededinging een inval gedaan op een lokaal Google-kantoor. De waakhond is een onderzoek gestart waarbij wordt gekeken of Google zijn machtspositie heeft misbruikt. Daarmee lijkt Google nu opnieuw onder vuur te liggen in een ander deel van de wereld.

Google heeft in Rusland van de rechter al te horen gekregen dat het Android ook kaal moet gaan leveren met alleen de Google Play Store en zonder alle andere Google-apps. Google zou momenteel in onderhandeling zijn met de Russische waakhond om tot een oplossing te komen.

In Europa liggen er inmiddels drie aanklachten op tafel wegens machtsmisbruik door Google. Eenmal met de zoekmachine door de eigen prijsvergelijker Google Shopping voor te trekken, eenmaal met Android door de zoekmachine en andere apps te verplichten en tot slot met de advertentiediensten Google Adsense en Adwords.

In alle drie de zaken moet Google nog reageren op de aanklachten en moet gaan uitwijzen of de techgigant deze kan schikken met de Europese Commissie of dat het echt tot een boete gaat komen en een mogelijke procedure bij het Europese Hof van Justitie. Indien Google wordt schuldig bevonden zal het een miljardenboete opgelegd krijgen.

Door al deze aanklachten en onderzoeken worden meer waakhonden wakker en gaan ze zich meer in Google verdiepen. Ook in de Verenigde Staten lopen verschillende onderzoeken tegen Google, maar nu dus ook in Zuid-Korea. Volgens bronnen van het Koreaanse Yonhap gaat dit onderzoek over het standaard meeleveren van alle Google-apps bij Android.