Telenet heeft de overname van Base voor 1,3 miljard euro afgerond en nu gaat het de volgende fase in waarbij alle mobiele klanten van Telenet de komende jaren worden overgezet op het Base-netwerk. Dat gaat echter zomaar niet want het netwerk heeft meer capaciteit en een betere dekking nodig. Daarom wordt er fors geïnvesteerd in het uitbreiden van het mobiele netwerk.

Telenet wil de komende jaren duizenden extra zendmasten gaan plaatsen om het netwerk verder uit te bouwen, waarbij de capaciteit flink omhoog moet en het bereik moet worden verbeterd. De nieuwe masten moeten binnen vier jaar worden gerealiseerd en gaat Telenet zo’n 250 miljoen euro kosten.

De komende weken zullen de eerste extra masten worden gebouwd. In welke regio Telenet gaat beginnen met het uitbreiden van zijn netwerk is onduidelijk, maar over het algemeen is dat in dichtbevolkte gebieden. Verder wil Telenet ook bestaande apparatuur gaan vervangen om de capaciteit verder op te voeren.

Telenet is al enkele jaren een mobiele provider, maar zonder eigen netwerk. Het was een virtuele provider op het netwerk van Orange maar met de overname van Base beschikt Telenet over een eigen netwerk. Nu is het zaak om de klanten straks over te gaan zetten van Orange naar Base. In Nederland is iets vergelijkbaars gebeurd daar heeft Tele2 het afgelopen jaar vrijwel alle klanten overgeheveld van T-Mobile naar het eigen gebouwde 4g-netwerk.

Telenet is een Belgische provider die eigendom is van Liberty Global, hetzelfde moederbedrijf als Ziggo, waar Ziggo in Nederland nog geen eigen mobiele netwerk heeft is dat in België dus wel gelukt met de aankoop van Base. In Nederland heeft het bedrijf geprobeerd T-Mobile over te nemen maar zonder succes. Nu is er gekozen voor een joint-venture tussen Vodafone en Ziggo die later dit jaar een feit moet worden.