1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Volgens een nieuw rapport van Switchfast Technologies geeft maar liefst 51 procent van de bevraagde mkb’ers aan hun bedrijf niet als doelwit voor cyberaanvallen te zien. Ook 35 procent van de werknemers geeft aan er zo over te denken. Beiden gebruiken geregeld publiekelijk beschikbare wifi om werk te verrichten.

“Van verlies van klanten tot een beschadigde reputatie; kleine bedrijven hebben veel te verliezen. Toch heeft een op de drie bedrijfseigenaren geen veiligheidsmaatregelen genomen om cybercriminaliteit te bestrijden,” aldus het rapport. Risico’s zoals fraude op het gebied van elektronische overschrijvingen en phishing blijven groeien.

Op het gebied van e-mails zijn de bevindingen nog schrikbarender. Ongeveer 35 procent van de werknemers zegt dat ze hun e-mailwachtwoord voor hun werk het afgelopen jaar niet hebben gewijzigd. 19 procent gaf toe hun e-mailwachtwoord te delen met een collega. Ongeveer 22 procent van de leidinggevenden gaf aan dat ze hun wachtwoord hebben gedeeld met een collega of een assistent.

Bovendien zegt 19 procent dat ze persoonlijke gegevens zoals hun geboortedatum in hun wachtwoord gebruiken. Slechts 24 procent van de leidinggevenden en 31 procent van de werknemers gebruikt een vorm van tweestapsverificatie voor de beveiliging van hun werkmail.

De resultaten tonen aan dat het hoog tijd is voor het mkb om de huidige beveiligingshouding te evalueren en te gaan kijken welke veranderingen moeten worden doorgevoerd.

Switchfast Technologies bevroeg voor zijn rapport meer dan 600 full-time mkb-medewerkers en 100 C-level leidinggevenden om hun meest risicovolle werkgedrag te bepalen.