Abonneer je gratis op Techzine!

De Amerikaanse overheid heeft financiële dienstverleners gisteren gewaarschuwd voor mogelijke cyberaanvallen van crackers van al-Qaida. Deze aanvallen zouden mogelijk al vandaag beginnen tegen beleggingssites en websites van banken. Dat heeft een anonieme bron aan Reuters verklaard.

De waarschuwing werd gisteren uitgegeven door het U.S. Computer Emergency Readiness Team. Volgens het Team zouden de aanvallen vandaag beginnen en de hele maand december doorgaan als vergelding voor het feit dat de Amerikanen terrorismeverdachten op Guantanamo Bay vasthouden.

Volgens bronnen die bekend zijn met de waarschuwing komt de dreiging van een groep die zichzelf ‘ANHIAR al-Dollar’ noemt. Het Department of Homeland Security bevestigde dat er een waarschuwing uitgegeven is door het Computer Emergency Readiness Team, maar liet weten dat het waarschijnlijk bij een dreiging blijft. "Er is geen reden voor paniek, maar de waarschuwing zal nauwkeurig bekeken worden", aldus Peter King van het Huis van afgevaardigden.

Ook Robert Albertson van Sandler O’Neill & Partners liet weten dat het onwaarschijnlijk is dat de crackers schade aan kunnen brengen aan de sites. Hij vindt dat er wel voorzorgsmaatregelen genomen moeten worden, maar ziet niet in hoe de crackers veel schade aan zouden kunnen richten.
Overigens is de dreiging van crackers niet een nieuw fenomeen, zo zijn financiële organisaties altijd in verhoogde staat van paraatheid, omdat er een constante stroom aan digitale aanvalsdreigingen is, zo laat terrorisme expert Brian Jenkins van RAND weten. Op de beurs gebeurde er gisteren in ieder geval niet veel verrassends, wat betekent dat de financiële instellingen niet bang zijn voor een grote aanval.